Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рилски спортист ще играе за титлата в Националната баскетболна лига

Снимка: БТА

Рилски спортист победи Спартак Плевен с 84:52 (25:20, 10:14, 18:12, 31:6) като домакин в „Арена Самоков“ в решителния пети мач от полуфиналния плейоф между двата тима в Националната баскетболна лига за мъже (НБЛ) и се класира за финала след като надделя с 3-2 успеха в серията.

Вицешампионът от 2021 и 2022 година Рилски спортист ще се изправи срещу защитаващия титлата си Балкан в сблъсък за трофея за сезон 2023/2023 в НБЛ. Заради по-предното си класиране в редовния сезон самоковци ще бъдат домакини в първите два мача от финалната серия, в която ще се играе до три победи от пет възможни срещи. Мачовете са планирани за 23 и 25 май. Третият двубой ще бъде в Ботевград на 28 май, а при необходимост от четвърти и пети мач, те ще се играят съответно на 30 май в Ботевград и на 2 юни пак в Самоков.

Спартак Плевен ще спори за третото място с тима на Черноморец. Плейофът за бронза ще стартира на 22 май в Бургас и ще се играе до два успеха от три възможни мача. Втората среща ще се състои на 24 май в Плевен, а евентуална трета – на 27 май отново в Бургас.

Домакините започнаха по-уверено двубоя в „Арена Самоков“ и след първата четвърт водеха с 25:20. Рилски спортист увеличи дистанцията до 8 точки за 28:20 в началото на втората част, но отлична серия на баскетболистите на Спартак Плевен от 11:1 в следващите минути им позволи да обърнат до 31:29 при оставащи две минути от първото полувреме. До почивката самоковци пак успяха пак да вземат точка аванс и след 20 минути игра резултатът бе 35:34.

Последва много оспорвана трета четвърт, в която домакините държаха водачеството почти през цялото време, но плевенчани пак успяха да поведат за кратко при 43:42, фиксирани след кош на Талиб Занна. Майкълин Скот и Алън Арнет се разписаха за Рилски спортист, връщайки преднината за самоковци, които постепенно натрупаха аванс от 53:46 преди последния период.

Страхотна четвърта част, в която домакините реализираха 31 срещу само 6 точки за противника, осигури победата за Рилски спортист. Гостите от Плевен не отбелязаха нито една точка в заключителните 5 минути на срещата. Те отстъпиха в борбата под кошовете (36-41) и демонстрираха по-неточна стрелба от игра (27%-48%). И двата тима вкараха едва по 3 тройки в мача.

Джоузеф Лоусън бе най-резултатен за състава от Самоков с 21 точки и 9 борби. Алън Арнет допринесе за успеха с 19 точки и 2 борби, а Алекс Симеонов добави 11 точки и 7 борби. Александър Янев игра близо 13 минути, но Крис Минков не се появи на терена за Рилски спортист.

За Спартак Плевен единствено Табил Занна реализира повече от 10 точки. Той завърши с „дабъл-дабъл“ от 12 точки и 13 борби. Константин Тошков и Брайънт Томас отбелязаха по 8 точки.


По публикацията работи: Кръстина Иванова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени