Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Владимир Симов: Науката трябва да направи всичко възможно, за да отложи когнитивния спад

Утре той ще представи книгата си "Остаряването: психологични, психиатрични и неврокогнитивни аспекти"

| Интервю
Д-р Владимир Симов
Снимка: Ирина Недева

"Един човек на 70 години може да бъде много по-функционално запазен и по-творчески способен, отколкото индивид на 35 години. Всичко зависи не само от генетиката, но и от целите в жовота, от образованието". Това обясни пред БНР д-р Владимир Симов, автор на книгата "Остаряването: психологични, психиатрични и неврокогнитивни аспекти".

Тя ще бъде представена утре - 21.05, в Гранд хотел София. 

В 790 страници е събрано дълбинно изследване на темата остаряване. То представлява първи опит в България за систематично изложение на психологичните, психиатричните и неврокогнитивните аспекти на остаряването. Книгата е предназначена за специалисти - психиатри, невролози, гериатри, клинични психолози и общопрактикуващи лекари, както и всички четящи хора, които смятат темата за остаряването за важна.

Д-р Владимир Симов завършва медицина, след което специализира психиатрия и психотерапия. Работи в различни психиатрични структури и клиники в София. Сертифициран психотерапевт е по диалектична бихевиорална терапия, терапия на схемите и хипнотерапия. Бил е заместник-председател на Българско общество по аналитична психология "К. Г. Юнг". За изследванията си в областта на психиатрията е отличен с две международни награди. През последните 15 години работи в чужбина – първоначално във Великобритания, където съчетава работата си като психиатър с преподавателска дейност, а днес живее и работи във Франция.

Наред с медицинското си образование, Владимир Симов завършва театрална режисура в НАТФИЗ "Кр. Сарафов", а по-късно специализира оперна режисура. Има реализирани театрални спектакли и една оперна постановка. Автор е на романа "Мъж и Жена сътвори го"; есеистичната книга "Пространства на мълчанието" и сборника от разкази "Непокорни пеперуди". Владее английски, френски и руски език.

Книгата му отнема година и половина ежедневен труд, сподели той в предаването "Хоризонт до обед", а темата го занимава още от детските години.

"Исках да предам своя опит, натрупан в чужбина, на младите си колеги".

Д-р Владимир Симов обясни още ,че смъртта е "крайният коректив на един човешки живот". 

"Не за да се страхуваме, а защото е нещо, с което трябва да се надбягваме постоянно, за да постигнем нещо в живота си".

Болката, която съпътства често остаряването, може да бъде овладяна. Често обаче аналгетиците водят до намаляване на конгинитвните способности, посочи експертът. 

"Науката трябва да направи всичко възможно, за да отложи когнитивния спад".

Той обясни, че освен хронологическата възраст, която отговаря на нашите години, има и биологична, както и че съществува концепция за функционална и психологическа възраст. 

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл.  


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна