Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Митрополит Йоан: Важно е да бъде избран Сливенски митрополит, за да има пълнота при избора на патриарх

| Интервю
Варненският и Великопреславски митрополит Йоан
Снимка: БГНЕС

"Ако не бъде избран Сливенски митрополит, ще бъдем пред въпрос дали да продължим с избор на патриарх, без да има избран митрополит на Сливенска епархия, но едва ли. ... Сигурно ще има интересен избор, защото и двамата кандидати са разпознаваеми, но ще бъде избран Сливенски митрополит".

Това каза пред БНР Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, който е начело на Сливенската епархия до избор на нов владика. 

"За нас е важно да има избран нов Сливенски митрополит. Тогава ще имаме пълнота на епархиите и тогава със спокойствие ще може да се провежда и патриаршеският избор", каза митрополит Йоан и подчерта, че гласът на новия владика ще е важен при избора на нов патриарх.  

Светият синод ще избира между двама от най-влиятелните архиереи – епископ Арсений, сочен за дясната ръка на Пловдивския владика Николай и секретарят на синода - епископ Герасим. Дядо Арсений получи 26 гласа, а дядо Герасим - 25 гласа. Една бюлетина е анулирана от изборната комисия. Петима членове на комисията са подписали протокола с особено мнение заради спор за валидността на още 5 бюлетини. 

Духовниците имат 3 дни за подаване на жалби. 

На 23 май ще се проведе епархийски съвет, по възраженията. На 26 ще е синодалният избор.

Според митрополит Йоан на новия Сливенски митрополит няма да му е лесно, защото има видимо разделение между духовниците в епархията:

"Той ще влезе в нова действителност и ще трябва да прецени цялата ситуация в Сливенската епархия. Със смирен дух, но и с твърдост да отстоява принципите в дисциплинарно-каноничния и духовен живот".

Интервюто на Стоян Радев с митрополит Йоан в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл. 

По публикацията работи: Наталия Кръстева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна