Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пореден успех за Тадей Погачар на Джирото

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Лошото време съкрати почти наполовина 16-ия етап от Обиколката на Италия, но това не попречи по никакъв начин на лидера в генералното класиране Тадей Погачар да запише още една етапна победа, информира БТА.

Словенецът, който кара за тима на Обединените арабски емирства, измина 118,4 километра от Лаас до Санта Кристина Валгардена за 2 часа, 49 минути и 37 секунди.

Днешният етап трябваше да бъде "кралският" в тазгодишното 107-мо издание на "Джирото", като в него бе предвидено преминаване през най-високата точка - прохода Умбраил, но заради дъжда, примесен със сняг, организаторите съкратиха етапа с 88 километра.

С атака на финалната височина Вал Гардена носителят на "розовото трико" Погачар стигна до успеха, който е пети за него от началото на "Джирото".

Втори и трети на изоставане от 16 секунди финишираха италианецът Джулио Пелицари (Бардиани) и колумбиецът Даниел Мартинес (Бора-Хансгрое). 

С третото си място днес Даниел Маринес се върна отново на втора позиция в генералното класиране. Той обаче изостава на цели 7:18 минути от Погачар при само още пет етапа до края на Обиколката на Италия. Трети на 7:40 минути е британецът Герайнт Томас (Инеос).

Погачар е убедителен лидер и при катерачите, а при спринтьорите на първо място е италианецът Джонатан Милан (Лидл-Трек).

В сряда в 17-ия етап трябва да бъдат преминати 159 километра от Селва ди Вал Гардена до Пасо Брокон.


По публикацията работи: Владислав Стоянов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна