Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Рим президентите Радев, Матарела и Сакералопулу откриха офис на Европейската организация за публично право

Президентът: Нашите ценности са моралният компас, който да следваме във времена на изпитания

Президентът Румен Радев
Снимка: БТА

Президентът Румен Радев, който е на посещение в Италия, участва в откриването на офис в Рим на Европейската организация за публично право заедно с колегите си от Италия и Гърция – Серджо Матарела и Катерина Сакералопулу.

Международната организация е създадена през 2007 година в Атина. Дейността ѝ е насочена към публичното право и управлението,  както и насърчаването на демократични ценности.
До момента Европейската организация за публично право е организирала и подкрепила над 200 образователни и  изследователски дейности и е предоставила помощ на демократични институции в над 70 страни.

На церемонията при откриването на новия офис на организацията в Рим президентът Румен Радев посочи:

"Свободата, демокрацията и човешките права са най-висшите достижения на нашата цивилизация, за които поколения наред са вложили усилия и саможертва. И тези права заслужават нашите постоянни усилия.

Защото в днешно време - на несигурност, на растящи предизвикателства и светкавични промени, именно нашите ценности, които ние трябва да защитаваме всеки ден, са нашият морален компас, който трябва да следваме във времена на изпитания".

По-късно днес държавният глава ще присъства на представянето на изложбата "Атон в рисунки и фотографии" в Папския латерански университет в италианската столица.

Утре президентът Румен Радев и българската делегация ще бъдат приети на аудиенция от папа Франциск.
По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна