Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия предвижда промяна на морските си граници в Балтийско море

Руското министерство на отбраната е предложило преразглеждане на границите на руските териториални води в Балтийско море. Проектът за правителствено постановление предизвика остра критика в държавите с излаз на Балтийско море.

Според проекта за постановление от вчера Москва обмисля да се коригира границата около руските острови в източната част на Финския залив и около Калининград.

"Финландия ще следи много внимателно руското предложение за преразглеждане на морските граници", каза премиерът Петери Орпо в Хелзинки. Външният министър Елина Валтонен, заяви, че Русия трябва да спазва Конвенцията на ООН по морско право. А литовският външен министър Габриелюс Ландсбергис нарече руския план "ескалация срещу НАТО и ЕС".

"В ход е още една руска хибридна операция, този път целяща да всее страх, несигурност и съмнения относно техните намерения в Балтийско море", подчерта той в социалната мрежа "Екс".

Върховният главнокомандващ на армията на Швеция Микаел Байден предупреди, че Русия има "агресивни амбиции" в Балтийско море. "Сигурен съм, че Путин е хвърлил око на шведския остров  Готланд", заяви Байден, според когото целта на руския президент е да контролира Балтийско море.

Германското правителство следи внимателно темата, но към момента не е ясно, какво се има предвид с промяната, заяви говорител в Берлин. "Международното право изисква консенсус между всички засегнати съседни държави, преди да може да бъде променена каквато и да е граница", подчерта говорителят на германското външно министерство.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени