Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поредно дарение с академични издания получи библиотеката в Кюстендил

200 нови заглавия, академични издания, получи кюстендилската библиотека. В дискусията при представяне на дарението участва и областният управител инж. Александър Пандурски (вдясно).
Снимка: Кирил Фалин

Около 200 нови заглавия, академични издания, като стойността на дарението е за над четири хиляди лева, получи Регионалната библиотека "Емануил Попдимитров" в Кюстендил. Това става за тринадесети път в навечерието на празника 24 май. 

Срещата и събеседването с част от авторите на заглавията и този път стана във фоайето на Градската художествена галерия "Владимир Димитров-Майстора" - издателят Иван Гранитски, Джордж Майк Райнов, акад. Стоян Райчевски, Марта Левчева и проф. Ивайло Мирчев. Както и дарителят, от известно кюстендилско дружество за кухненска мебел и оборудване. 

"Един наш възрожденец беше казал, че буквите са наши воини", каза на дискусията акад. Стоян Райчевски. И добави:

"Книжнината е нашата крепост, книгите са нашият нов прочит и дълг към тези, които са създавали основите на нашата словесност, но и нашето послание към поколенията". 

Директорът на кюстендилската библиотека София Пейчева отбеляза:

"Аз донякъде си мисля, че 24 май няма да се случи, ако не се случи преди това тази наша среща, това дарителско събитие. А ние освен институция на духа - библиотеката, сме един архив и институция на паметта - за първи път тази дарителска ситуация се случи през 2013 година, но тъй като имаше една година, когато се случи два пъти, това за нас е тринайсети пореден път, в който получаваме такова дарение".

Снимки: Кирил Фалин

По публикацията работи: Радмила Попова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени