Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Юлиана Николова: Вървим само назад в отношенията си със Северна Македония

| Интервю
Юлиана Николова
Снимка: БГНЕС

Жалко е, че президентите на България и Северна Македония се разминаха в Рим и двете делегации не се срещнаха. Това мнение изказа пред БНР директорът на портал "Европа" Юлиана Николова.

"В последните години вървим само назад в отношенията си със Северна Македония. Не е добре за нас като съседи. Не е добре за Северна Македония като развитие. Не е добре за Европа, защото тези отношения и такова поведение на нашата съседка я тласка в друга посока на политическо развитие, което създава повече несигурност в Европа. Поема се един курс, който не зачита международните договори. Да се надяваме, че нашите съседи след еуфорията на победата и отсъствието от властта толкова много години, ще се сетят, че е време да се върнат на установените правила".
В интервю за предаването "Преди всички" Николова коментира и проведения вчера дебат на кандидатите за председател на ЕК. "Стана много добър дебат. Имахме подготвени хора - хора, които знаеха за какво говорят", подчерта тя. И добави:

"Очертаха се повече съгласия сред кандидатите. Очертаха се ясно и различията, които се дължат на партийни позиции. Очерта се и за какво трябва да се работи занапред".   
По думите ѝ в един момент като че ли всички говореха с клишета. "В ограниченото време, за да можеш да кажеш всичко, използваш готови думи, зад които всички знаят какво стои. И накрая се получава клише", обясни тя, но подчерта, че всички кандидати са били подготвени

Според нея въпросът кой с кого ще работи е изключително важен за бъдещето - не само за националното, но и за европейското.
 
Председателката на Европейската комисия и кандидат за втори мандат за поста от ЕНП Урсула фон дер Лайен беше в по-изгодна позиция, смята Юлияна Николова и добави, че тя познава много по-надълбоко проблематиката: 

"Тя е работила по всичко и всичко ѝ е минало през главата. За много неща беше обвинявана и много партийни групи не я харесваха. Всичко това имаше възможност да бъде казано". 
 
Миграцията беше в основата на дебата през 2019 г., напомни Николова. По думите ѝ обаче ковид кризата и войната в Украйна поставиха други теми, които изместиха решаването на старите, които още си стоят за решаване. Според нея на този дебат темата е била отношението с десните

Нямаше ясен отговор относно въоръжението на Украйна и държавите-членки, коментира още тя. И напомни, че общата европейска сигурност е приоритет. Съперниците на Фон дер Лайен я обвиняваха, че в този пакет не е свършено достатъчно, припомни Юлиана Николова.
 
Кандидатката на "Зелените" изговаряше по-радикалните решения на някои от темите и проблемите, смята тя. По думите ѝ има международни въпроси, по които е необходимо съгласието на всичкиСпоред нея има нужда от промяна и реформи, както и по-мащабни и по-смели решения

Цялото интервю на Веселина Миланова с Юлиана Николова в предаването "Преди всички" чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени