Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стотици ученици и учители се включиха в шествието за 24 май в Пловдив

| обновено на 24.05.24 в 14:40

С голямо празнично шествие на ученици и учители от всички училища в Пловдив беше представено 24 май. 

Шествието на път от площад „11 май“ пред Хуманитарната гимназия „Св. Св. Кирил и Методий“, преминава през Главната улица и завършва на площад „Централен“. То беше предвождано от мажоретен състав при СУ „Св. Св. Кирил и Методий“, а пред стълбите на Каменица в него се включват малките гвардейци от ДГ „Мая“ и събраха аплодисментите на пловдивчани. 

В шествието се включват кметът Костадин Димитров, областният управител Илия Зюмбилев, Пловдивският митрополит Николай, началникът на РУО Пловдив Иванка Киркова и много други.

„От децата, които днес участват в това шествие на духовността, зависи да пазим и да предаваме славното дело на първоучителите, защото създаването на българската книжовност и българската азбука е непреходно дело с европейски измерения. Защото това е едно от най-големите исторически събития в края на IX-ти век“, изтъкнато в словото си на тържеството на пл. „11 май“ кметът Костадин Димитров.

„Не може да се постави в ограниченията на някакви рамки епохалното и велико дело на светите равноапостолни братя. Дело, което преминава границите на вековете. От 1851 година се празнува този празник и всеки път той свети по-светло, дарява се с по-голяма сила, в него изгрява велика надежда“, подчертава и пловдивският митрополит Николай.

Празникът продължава с концерти на различни места в града. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна