Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Стрезов: Хората трябва да остават в България и да си градим нашата къщичка

| Интервю
Снимка: www.strezov.net

Не се интересувам от изкуствения интелект (ИИ). Това е нещо, което не ме интересува. Все едно да питаме някакъв готвач с 5 звезди, притеснявате ли се от хамбургера.

Това призна композиторът на филмова музика Георги Стрезов в интервю пред БНР.

"Не се плаша, защото обичам да експериментирам и да комбинирам различни жанрове. Мен ИИ въобще не ме изненадва. Колкото и впечатляващи неща да направи, не ме изненадва, защото не е нещо, което вече да не е направено", аргументира се музикантът.

В предаването "РадиоТочка" той сподели трудностите в техния бизнес и поддържането на високо ниво на това, което произвежда – музика за чужди филмови продукции.

Стрезов призна, че с днешна дата "много ме изненадва сега Бах, Пинк Флойд, преоткривам някакви неща". 

Категорично заяви, че не се интересува от политика и вярва, че "това, което съм направил с моите колеги тук - в България, не можеше да го направим в чужбина. Защото някъде някой с възможност вече го е изстискал". 

И допълни: 

"При нас в България има страшно много потенциал и странно, че не черпим от него. Виждам много чужденци, които идват тук и стартират бизнес, не е някаква гениална идея, но не е направена от българин. Мисля, че хората трябва да остават в България и да си градим нашата си къщичка."

А на себе си си пожела: 

"Може би да не спира, да се учи непрекъснато, да гледа нови неща и да слуша нова музика".  

Георги Стрезов сподели, че за него 24 май е един от двата любими празника, но на първо място е Денят на будителите. 

"Но и днешният ден е много значим. Макар че се занимавам с нотопис, друг тип азбука, мисля, че това е най-хубавият български празник", призна композиторът. 

Компанията му, която прави филмова музика за чуждестранни филмови продукции е сред на известните. В Европа има 15 – 20 и ние сме сред тях. 

Стрезов благодари на всички музиканти и инструменталисти от различни оркестри и музикални формации, с които работи. 

"Трудно е, защото никой на световния пазар не се интересува, откъде си дошъл, откъде си тръгнал, каква ти е базата, какво ноу-хао имаш. Не съм само аз, цял екип сме и непрекъснато трябва не само да се учим на нещо, което някак си първо прохожда", сподели музикантът. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 
По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна