Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

15% от плажовете по света, отличени със "син флаг", са в Гърция

За да се получи еко сертификат „Син флаг“ един плаж трябва не само да има чиста вода, но също така да отговаря на още 32 критерия относно чистотата, управлението на околната среда и организация, образование и информация за околната среда, безопасност за посетителите и услуги, както и за защита на природата, на брега и крайбрежната зона.
Снимка: Blueflag bg

Гърция притежава 15% от най-чистите плажове по света, отличени с т.нар. "Син флаг".

Южната ни съседка се нарежда на престижното второ място в класацията от 51 държави. Първа е Испания, а България е на 27-о място с 22 плажа със "Син флаг". Най-голям брой от чистите плажове в Гърция се намират на предпочитания за лятна почивка от много българи полуостров Халкидики.

Общо 625 плажа на Гърция получават престижната награда "Син флаг". Картата на гръцките "Сини плажове" показва, че най-голям брой ваканционни дестинации, отговарящи на най-високите изисквания за опазване на околната среда и безопасност, се намират на северния полуостров Халкидики. Това са 104 плажни ивици екологично чисти.

В северната част на Гърция, където предпочитат да почиват българските туристи с почетен знак, са 10 плажа в Кавала, 2 в Александруполис, до Комотини - 4 плажа и още толкова до Ксанти.

От островите, както се очакваше, с най-много награди са плажовете на остров Крит, който и по територия е най-големият гръцки остров.

На остров Корфу има 22 награди за чисти плажове, докато в област Атика са 17.

Остров Кефалоня също не отстъпва с 16 сини флага.

От гръцкото министерство на туризма подчертават, че наградата се присъжда на плажове, които поддържат строги екологични критерии, като отговарят на всички изисквания за безопасност и достъпност.


По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна