Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ройтерс: Путин е готов за примирие, отчитащо настоящите разделителни линии на фронта

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руският президент Владимир Путин е готов да спре войната в Украйна чрез примирие, което отчита настоящите разделителни линии на фронта. Това предаде Ройтерс, като се позова на четири свои източника в Русия.

Според единия от пожелалите анонимност източниците на Ройтерс Путин е готов да воюва толкова, колкото е необходимо, но има готовност и да замрази конфликта.

Потърсен за коментар, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков е заявил, че президентът многократно е давал да се разбере, че е открит за диалог и че Русия не се стреми към "вечна война". 

От министерствата на отбраната и на външните работи на Украйна не са отговорили на въпросите на Ройтерс.

Владимир Путин бил на мнение, че досегашните успехи на фронта са достатъчни, за да бъдат представени като победа пред руския народ. Той разбирал, че за продължаването на настъплението в Украйна ще е необходима нова мобилизация - нещо, което не искал.

Ще припомня, че мобилизацията през септември 2022 г. предизвика падане на рейтинга на Путин. Единият от източниците прогнозира, че прекратяването на огъня не е възможно, докато Зеленски е на власт, освен ако Русия не се договори пряко със Съединените щати. В хода на посещението си в Киев миналата седмица държавният секретар Антъни Блинкън изрази съмнение, че Путин има интерес от сериозни преговори.

От Държавния департамент заявиха за Ройтерс, че всяка мирна инициатива трябва да отчита териториалната цялост на Украйна в нейните международно признати граници и нарекоха Русия единствената пречка пред мира в Украйна. 

По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна