Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Край Тетевен отбелязват 148 години от гибелта на Георги Бенковски

Възпоменателен митинг в памет на Георги Бенковски в местността „Костина“ на с. Рибарица.
Снимка: БГНЕС (архив)

В местността "Костина",  край тетевенското село Рибарица, с възпоменателен митинг, ще бъде отбелязана паметта на Георги Бенковски и на загиналите по време на Априлското въстание. Поводът е 148-годишнината от гибелта на революционера.

Възпоменателният митинг пред паметника на Георги Бенковски ще започне в 11.00 ч. Участие в него ще вземат офицери и курсанти от ВВВУ "Георги Бенковски" – Долна Митрополия и ученици от Спортното училище в Плевен, чийто патрон е войводата. След това с историческа възстановка доброволци от Национално дружество "Традиция" ще пресъздадат събитията от 25 май 1876 г. когато Бенковски е убит край река Костина след предателство и засада.

Историкът Дафина Маринова припомни как се е стигнало до трагичната гибел на войводата след разпадането на Хвърковата му чета.

"На мястото на сегашния мост  се използват  естествено издадени скали, построява се дървено мостче  и срещу мостчето застават 16 турски заптиета. Стъпвайки на моста Захари Стоянов казва, според "Записки по българските въстания", Бенковски, този мост като че ли  току-що е построен. И тогава последните му думи са заглушени от изстрелите на заптиетата. Бенковски е улучен с два куршума, в сърцето и в главата, различни са версиите. Отец Кирил, макар и ранен, е принуден да носи набучена главата на Бенковски, която е отрязана там и измита в кървавото кладенче, да я носи през целия път до София, за назидание на околните", обясни Маринова.

Паметникът на Георги Бенковски до лобното му място в местността "Костина" е открит през 1908 г. и от тогава насам всяка година на 25 май родолюбци отдават почит пред паметта и делото му, както пред подвига на загиналите в Априлското въстание.

По публикацията работи: Ерол Емилов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна