Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 930 сигнала за изчезнали деца у нас в последните 12 години

Снимка: архив

250 000 деца изчезват годишно в Европейския Съюз. Това сочи проучване, публикувано от ЕК през 2013 г. Това се равнява на изчезването на едно дете на всеки две минути.

Над 85% от изчезналите са избягали от дома си или от институцията, в която са настанени. Всяка година на 25 май светът отбелязва Международния ден на изчезналите деца, посветен на повишаване на осведомеността за този тревожен проблем.

У нас Фондация "Център Надя" започва кампания за популяризиране на горещата телефонна линия за изчезнали деца 116 000.

Данните от горещите линии за изчезнали деца в Европа показват, че 63% от децата, които бягат, са подложени на насилие и злоупотреба у дома, в училище и в социалните институции, в които са настанени.

Попаднали на улицата в неизвестност, тези децата са изправени пред сериозни рискове. Затова, при случаи на изчезнало, дете е важно да се действа бързо и ефективно.

Безплатната телефонна линия 116 000 функционира в България от 12 г и оттогава са регистрирани повече от 930 сигнала за различни случаи на изчезнали деца. Повече от половината от сигналите се отнасят до избягали от дома си или от социално заведение деца. Две трети от децата, които бягат, са намерени в рамките на няколко дни, но над половината от тях бягат отново, което е знак, че семействата и институциите не могат да се справят с проблема.

Кампанията, която започва център Надя цели да популяризира услугите, които се предлагат в подкрепа на децата и семействата в нужда от горещата телефонна линия 116 000.

Линията е безплатна и достъпна 24 часа в денонощието всеки ден.


По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна