Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Митрополит Николай отиде да се поклони на Вартоломей и да получи подкрепа, изтъкна той

Проф. Иван Желев: Проправя се пътят на митрополит Николай към поста патриарх

Новият Сливенски митрополит Арсений е негова креатура. Фракцията му се увеличи с още един поддръжник, каза богословът

| Интервю
проф. Иван Желев
Снимка: Борислава Борисова

"Има църковна политика. Стремят се някои хора да си създават лоби. Фракцията, която ръководи митрополит Николай, се увеличи от вчера с още един негов поддръжник, което му проправя пътя евентуално да бъде избран за патриарх."

Това заяви пред БНР богословът проф. Иван Желев след избора на новия Сливенски митрополит. По думите му, митрополит Николай няма депозиран писмен отказ да влезе в надпреварата за нов патриарх, както декларира преди време, така че "не знаем какво ще стане до избирането на трима кандидати за патриарх" и ще се види "дали няма да кандиса, защото много го искат хората".

Ще има пропаганда, ще бъдат мотивирани някои от избирателите, прогнозира Желев.

"Едни се купуват с пари, други с подаръци, други - с натиск или някакви обещания. Възможно е и такова нещо да стане".

Говори се и се пише, че сред тримата в късата листа за избор на новия патриарх ще бъдат митрополит Николай, митрополит Йоан и Врачанският митрополит Григорий. Споменава се още Русенският митрополит Наум, не бива да се изключва и Ловчанският митрополит Гавриил, уточни богословът в предаването "Преди всички".

За новоизбрания Сливенски митрополит Арсений проф. Желев посочи, че той е "креатура" на Пловдивския митрополит Николай:

"Той го ръкоположи за свещеник. След това по негово предложение беше ръкоположен и за епископ. От години го готви митрополит Николай. Това вече е факт".

Желев изрази надежда новият Сливенски митрополит "да прояви мъдрост и спокойствие", да успее да успокои страстите в епархията, "да изпълнява това, което хубаво говори" и "Църквата, духовниците, клириците да се занимават с това, което им е работа", защото:

"Има толкова неща, които Църквата трябва да направи за обикновените хорица. Църквата е на отрудените и обременените".

Проф. Иван Желев изказа още надежда в предстоящия избор на нов патриарх някои от епархийските представители да гласуват по съвест.

По казуса с предизвикалата въпроси и напрежение обща литургия с представители на Украинската църква проф. Желев коментира:

"Това беше ход на митрополит Николай да си направи малко реклама. Още повече, че сме пред избори, евроатлантизмът е много на мода. Патриарх Вартоломей като човек, зад който стои и Държавният департамент – много е престижно да си в добри отношения с него. Митрополит Николай отиде да му се поклони там и да се разберат, да получи подкрепа. Сега вече е фен на Цариградската патриаршия. Служиха с тези украинци, които пък Българската църква не е признала – това е нарушение на каноните".

В предаването "Преди всички" богословът призна, че "геополитиката навлиза и в Църквата по такъв начин".

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна