Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Директорът на БНР връчи награда на конкурса "Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена"

За XI-ти път в Бургас бяха връчени наградите в Международния филмов и литературен ученически конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена”. Конкурсът е част от програмата на Младежкия фестивал „Приятелството - смисъл и спасение".  


Преди церемонията по награждаването, бе представен емоционален спектакъл.


Над 300 ученици от 12 държави писаха за стойността на човешкия живот 81 години след спасението на българските евреи, разкри Алберта Алкалай от Център за еврейско-българско сътрудничество „Алеф”. 

"Днес за съжаление, когато в света отново се водят войни и отново загиват хора, вярвам, че единственият начин, по който можем да се противопоставим, е нашата увеличаваща се армия от млади хора, за които спасяването на човешки живот придобива нов смисъл и ново значение."


 Над 30 са отличените участници в конкурса за разказ и кратко видео. 

 Директорът на Българското национално радио Милен Митев връчи награда, изразяваща се в едномесечен стаж в обществената медия на Росена Добрева.

"Вярвам, че от конкурса има огромна нужда именно днес, защото творбите на участниците ни показват и припомнят не само до къде се е стигало, но и ни показват до къде можем да стигнем. Защото ако забравяме историята, рискуваме да повтаряме своите грешки", каза на церемонията Митев.


Награда бе връчена и от името на Министъра на външните работи, както и от БТА.

Всички наградени:

Поетът Румен Леонидов връчи наградата на публиката на Давид Ташков.


Специална награда връчи генералният директор по Глобалните въпрос в Министерство на външните работи Генка Георгиева на Християна Германова.

От името на министър-председателя и министър на външните работи в служебното правителство Димитър Главчев бе дадена специална награда за ученическа творба, посветена на примера на служители в държавната администрация, които са се противопоставили на репресиите срещу евреите и планираната депортация преди 81 години. 

Посланикът на Унгария в България Миклош Борош връчи награда за видеоразказ на Никола Динов. Третото място в категорията е за груповия видео проект на Мартин Йорданов и Петър Петров.

Председателят на Център за еврейско-българско сътрудничество „Алеф” Алберта Алкалай връчи награда за видеоразказ на Стефан Даниел (Втората награда за видео).

Изпълнителният директор на "УТА България Сървисис" Йоланта Гавраилова връчи награда на Полина Динчева (първо място за видео).

Директорът на Дипломатическия институт към Министерство на външните работи Таня Михайлова връчи награда на Андрей Лумбев, Лора Крумова и Божидар Иванов.

Народен представител  връчи награда на Симеон Добрев.

Генералният директор на БТА Кирил Вълчев връчи награда на Ясен Янев (поощрителна награда).

Генералният директор на БНР Милен Митев връчи награда на Росена Добрева (поощрителна награда).

Председателят на Съвета за сътрудничество между етническите и религиозни въпроси Никола Петков връчи награда на Глория Парушева.

Членът на Комисията за защита от дискриминацията Златина Дукова връчи награда на Алиша Шостокова (трето място в категорията чуждестранни участници).

 Културното аташе на посолството на Федерална република Германия Дебора Лавал връчи награда на Десислава Маринова (трета награда в категорията български участници).

Писателят Георги Бърдаров връчи награда на Урин Грейди (втората награда сред чуждестранните участници).

Разказът „Сенки от миналото“ на Кристиян Джамал получи втората награда сред българските участници. Тя беше връчена от Наами Леви, заместник-ръководител на посланическата мисия на Държавата Израел. 

Директорът на Полския институт Карол Желински връчи награда на Михаил Раду (първо място за чуждестранен текст).

Кметът на Община Бургас Димитър Николов връчи награда на Йоана Стоянова (първо място за български текст).


Цялата церемония можете да гледате тук.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени