Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зверев оцеля на „Ролан Гарос“, Медведев и Оже-Алиасим също продължават

Александър Зверев
Снимка: БТА

Германската тенис-звезда Александър Зверев мина през петсетов маратон, за да оцелее на турнира "Ролан Гарос" и вече е в четвъртия кръг. Номер 4 в основната схема на Големия шлем в Париж беше пред шокиращо отпадане, след като в петия сет изоставаше с 1:4 от номер 26 Талон Грийкспор (Нидерландия).

И изглеждаше разочарован, докато спореше със съдията на стола Марияна Вельович за топка попаднала или не на линията, за да стане пробива за Грийкспор. Но веднага след това той вдигна оборотите и спечели следващите четири гейма, за да се измъкне от поражението и да поведе с 5:4. В крайна сметка мачът завърши с тайбрек, а германецът продължава напред след 3:6, 6:4, 6:2, 4:6, 7:6 (7:3) за 4 часа и 17 минути игра.

"Невероятен мач, невероятен играч, изключително опасен противник имах! Не обичам да играя срещу него. Поздравявам го“, каза Зверев. Това беше първи мач за него след започналия в петък в Берлин процес по обвинение в домашно насилие, за който той отрича обвиненията. На старта Зверев победи иконата на Откритото първенство на Франция Рафа Надал.

В първия сет Зверев изглеждаше припрян и грешките вървяха една след друга, като още при първото си подаване вкара само една точка и беше пробит на 15. Във втората част той спечели, но имаше отново проблеми – в третия гейм при свое подаване мина през шест равенства 40:40, както и спаси един брейк-пойнт, но все пак поведе. Чак в 10-ия гейм успя да пробие подаването на нидерландеца.

Също в среща от третия кръг Даниил Медведев (Русия), номер 5 в схемата, преодоля Томаш Махач със 7:6(4), 7:5, 1:6, 6:4 в интересен мач под покрива на корт Сюзан Ленглен и отива напред. Махач беше под светлината на прожекторите миналия месец, когато на турнира в Женева отстрани самия Новак Джокович.

Руснакът излезе с черен клин под гащетата, което се оказа и топлоизолационна ликра, поставена с цел да го предпази от жегите в Париж. Махач, който също шокира с екипа – вероятно най-късите шорти в историята на професионалния тенис, показа защо не бива да бъде подценяван. И макар да играе с дясна ръка, той вкара два последователни форхенда с лява ръка, за да осигури пробив на сервиса на Медведев. След това показа бързина в краката и прецизност, но само, за да намали изоставането преди да се предаде в четвъртия сет.

Канадецът Феликс Оже-Алиасим, чийто мач със симпатягата Бен Шелтън беше прекъснат заради дъжд, нямаше проблем и след подновяването да намери ритъма и отива в четвъртия кръг в Париж след 6:4, 6:2, 6:1. Канадецът, който е номер 6 в смета и поставен чак като номер 21, в следващия кръг ще играе с Карлос Алкарас.


По публикацията работи: Антони Йорданов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени