Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Григор Димитров се измъчи с квалификант, но продължава в Париж

Григор Димитров се класира за четвъртия кръг
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Григор Димитров се класира за четвъртия кръг на Откритото първенство по тенис на Франция. Най-добрият български тенисист, поставен под номер 10 в схемата, се наложи трудно с 6:3, 7:6 (4), 4:6, 6:4 срещу квалификанта Зизу Бергс (Белгия), който се намира на 104-то място в световната ранглиста.

Двубоят започна в петък, но заради непрестанните валежи от дъжд над Париж беше прекъснат и се доигра днес на корт "Филип Шатрие".    

33-годишният хасковлия загуби подаването си още в първия гейм на двубоя, но изравни при 3:3 и направи обрат при 5:3, след което сервира успешно и поведе в резултата.

Във втория сет Димитров повеждаше с пробив и 1:0 и 4:3, но се стигна до тайбрек, в който опитът на българския тенисист се оказа решителен. Крайното 7:4 дойде след прецизен удар от форхенд по обратния диагонал.

В третата част българинът загуби подаването си за 2:3, след което Бергс не допусна повече грешки при начален удар и се върна в двубоя при 6:4.

Последният сет в мача също вървеше равностойно, но Григор Димитров направи решителния пробив за крайното 6:4 от втората си възможност, а двубоят продължи 3 часа и 37 минути.      

Димитров достигна до тази фаза на "Ролан Гарос" през 2020 и 2023 година. Следващият съперник на българина ще бъде Хуберт Хуркач. Поставеният под номер 8 в схемата поляк победи с 6:3, 7:6 (0), 4:6, 6:1 канадеца Денис Шаповалов.

Българският тенисист и Хуркач са се срещали пет пъти, като Григор Димитров е спечелил всички двубои между двамата до момента. През настоящия сезон хасковлията победи поляка в три сета на турнира от сериите "Мастърс 1000" в Маями.


По публикацията работи: Антони Йорданов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени