Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НСА и общините Столична, Кюстендил и Банско с инфраструктурен проект за над 58 милиона лева

Снимка: НСА

Проект за над  58 800 000 лева  за развитие на спортна инфраструктура представиха днес ръководството на Национална спортна академия "Васил Левски" и общините - Столична, Кюстендил и Банско. 

Близо 49 милиона от средствата са безвъзмездни по европейско финансиране по програма за развитие на регионите, а останалите 10 милиона  са съфинансиране осигурено от НСА и партньорите й и чрез финансов инструмент - нисколихвени кредити.

Публичното обсъждане бе официално открито от ректора на НСА проф. Красимир Петков в присъствието на академичното ръководство, студенти, представители на държавни институции, работодателски организации, спортни федерации, медии.

Сред участниците бяха зам.-министърът на младежта и спорта доц. Стоян Андонов, зам.-кметът на Столична община Никола Барбутов, кметът на Кюстендил Огнян Атанасов, началникът на РУО София-област Росица Иванова, директорът на 55 СУ „Петко Каравелов“ Таня Панчева, зам.-директорът на 2-ро СУ „Акад. Емилиян Станев“ и др.

Заместник-министърът на младежта и спорта Стоян Андонов подчерта значимостта на сътрудничеството между общини и образователни институции в предстоящите дейности, предвидени в концепцията

За Столична община е чест и привилегия да си партнира с институции като Национална спортна академия. Благодарен съм на ръководството на НСА, че успя да се пребори за тази концепция. Тя е от изключителна важност за Столична община, тъй като съвпада и с нашите приоритети за инвестиции в спорт и младежки дейности. Въпросните зали, които ще се реализират в партньорство, са от изключителна важност и това е една стъпка, която ще се осъществи благодарение на НСА като водещ партньор“, изрази подкрепата на Столична община заместник-кметът Никола Барбутов.

„Физическото възпитание и спортът са в неразривна връзка с образованието, те са важна част от обучението на студентите. Поздравления за създадената концепция“, заяви Лидия Даскалова - представител на Министерството на образованието и науката в срещата.

Представителят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) - Ирина Йорданова акцентира върху връзката наука-бизнес-спорт като подчерта нейното значение и потенциал за реализация чрез обсъжданата концепция.  

За Национална спортна академия концепцията предвижда модернизиране на студентско общежитие, изграждане на нова многофункционална спортна зала, основен ремонт на стадион № 4.
Концепцията включва още изготвяне на комплексни програми за десегрегация, превенция на вторична сегрегация против дискриминация, изграждане на две многофункционални спортни зали в столичните училища 55-то СУ „Петко Каравелов“ и 2-ро СУ „Акад. Емилиян Станев“, изграждане на образователна, спортна и туристическа инфраструктура в Банско и Кюстендил.
Общ бюджет на КИТИ: 58 550 000 лв., от които: Общ размер на БФП: 43 850 000 лв. от Програма развитие на регионите 2021-2027 г.; Програма „Образование“: 750 000 лв. Съфинансиране НСА: 2 200 000 лв.; Финансови инструменти: 9 500 000 лв.
Публичното обсъждане бе организирано съвместно с Областен информационен център София-град и София-област, част от експертния съвет към Регионалния съвет за развитие на Югозападния регион.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени