Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Избори 2024

Македонските българи се наситиха на честото излизане на избори

Атанас Величков: По темата за българите в чужбина трябва да има единство на всички партии

Снимка: БТА

Интересът към изборите за български парламент и Европарламент в Северна Македония е както и на предишните избори – очаква се гласувалите да са същия брой, около 130. Но македонските българи се наситиха на това често излизане да дават своя глас, каза пред Радио България Атанас Величков, редактор на сайта "Трибуна.мк".

"Всичко е в рамките на нормалното, в Генералното консулство и в посолството в секциите идват българи, които са в Северна Македония и  изпълняват своето гражданско задължение и право да гласуват и за двата парламента – и за българския, и за Европарламента. Не съм забелязал в пресата грубовато, както в минали издания, да се злоупотребява с бройката на записаните за гласуване в Централната избирателна комисия. Сега не е така, както е било по-рано на предишни избори… Те просто очакват отстъпки от българска страна. Затова е важно да се знае, че България има нужда от стабилно правителство, което да работи за интереса не само на гражданите в България, но и за българите в чужбина", казва журналистът.
Той смята, че новата управляваща партия в югозападната ни съседка ВМРО-ДПМНЕ и кандидат премиерът Християн Мицковски ще смекчат тона към България, поне като маньовър за пред международната общност. "Очаквам да има определени "жестове" от страна на Северна Македония. Иначе почнаха да правят някакъв опит с Димитър Талев – излезе един доста дълъг материал в тукашния в-к "Независим", където Мариан Гьорчев говори, че Димитър Талев е българин, защото така бил възпитан, учил е в българско училище. "Ние не трябва да отричаме това право на Димитър Талев че е българин. Ние трябва да приемем факта, че тези, които са учили в български училища, е възможно да са приели и българската идея, българския идеал" и т. н. Но ако това е номера – да се разделят македонските българи на добри и на лоши, да речем Димитър Талев е добър македонски българин и ето ние го признаваме като такъв. Но пък Иван Михайлов е лош македонски българин и той е фашист. Ако планират с тази тактика да ходят напред, да търсят нещо в София, трябва много добре да се замислят българските политици, как ще отговорят на тия интриги", подчертава Величков.

Запитан дали българските партии обръщат внимание на проблемите на македонските българи, редакторът на "Трибуна.мк" отговаря:


"Аз имам усещането, че е по-добре, когато Македония не е част от предизборната кампания, дори и в положителен смисъл, ако ме разбирате. Много по-важно е, без значение коя партия ще застане начело на властта, да има отговорна политика, доказана с дела, с рационални стъпки, отколкото предизборно да говорим за правата на македонските българи или на българите в Западните покрайнини, или на българите в Украйна и като дойдат изборите, като си получат гласовете, да забравят какво са говорили преди един месец. Така че по добре да не говорят, а да работят. Това важи за всички партии, и по темата за българите в чужбина трябва да има единство във всички партии."

В Северна Македония хората с български паспорт упражняват правото си на глас в 6 избирателни секции, показва списъкът на МВнР – освен в посолството в Скопие, има формирани секции в Битоля, Велес, Кавадарци, Охрид и Струмица.

Снимки: БТА

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна