Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Даниел Койнов: Математиката е изкуство

Даниел Койнов
Снимка: БНР

"Когато човек прави нещо с любов, това е най-важното. Да се занимаваш с точните науки и в частност математиката, е нещо много красиво. Всяко едно уравнение в математиката или задача в информатиката е уникално и съдържа различни идеи, които се преплитат една с друга, това е едно изкуство", категоричен е младият талант Даниел Койнов.

"Аз, освен че съм възпитаник на Математическата гимназия в Шумен, съм възпитаник и на школата "А и Б" в града. Там започна моята любов към математиката и точните науки, с която се занимавам от пети клас – заявява в предаването "Следобед за любопитните" 18-годишният Даниел Койнов. – Тази година ще представям България на световния форум по информатика, това е олимпиада, която ще се проведе в град Александрия, Египет, в началото на септември."

Койнов се надява на престижно представяне на олимпиадата по информатика и след това на прием в добър университет, където да продължи своята подготовка и да се занимава с наука и в бъдеще. "Хората, които днес се занимават с информатика, не се занимават само с приложения и сайтове, но не е само това, те вземат математически проблеми и постановки, които да пригодят за по-мащабна работа.  Математиката е забавна, интересна и може да помогне на човек да се изгради като личност, математиката е изкуство, категоричен бе младежът.

Даниел Койнов  е спечелил златен медал за България на юбилейното 30-то издание на Балканската олимпиада по информатика, състояла се в Марибор, Словения през миналата година.

Снимка – БНР
По публикацията работи: Милена Очипалска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна