Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предлагат по-високи цени на такситата в Пловдив и повече коли

| обновено на 18.06.24 в 07:41
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Предложение за увеличение на цената на таксиметровите услуги и увеличение на таксиметровите автомобили, които ще работят на територията на община Пловдив предлага кмета Костадин Димитров за гласуване на сесията на ОбС този четвъртък. Предложението е на база подписка от Асоциацията на таксиметровите водачи, в която са защитени минималните и максимални тарифи за превоз на пътници за един километър.

Проектът предвижда минималната цена да стане 1,19 лева на километър през деня, а максималната да е 1,80 лева на км. Минималната нощна тарифа трябва да е 1,29 лв./км, а максимумът - 1,90 лв./км. Досега пловдивските таксита са таксували клиентите си с 1,09 лв. през деня и 1,19 лв. през нощта. Първоначалната такса след повикване в момента е фиксирана на 1,95 лв. за дневна тарифа и 2,05 лв. за нощна. Тя е пропорционална и след увеличението ще баде около 2,20 лв.

В старата наредба размерът на таксата за престой е 0,30 лв. на минута и няма да бъде увеличен, но цената на курсът се променя спрямо трафика, коментира  Деян Станев, председател на Асоциацията на таксиметровите водачи. Той коментира, че мотивите за исканото увеличение е, че от 2014 година цените не са променяни.

Съпредседателят на Националната асоциация за защита на превозвачите и таксиметровите водачи Володя Домашенко коментира за Радио Пловдив, че в момента максималните допустими тарифи в Пловдив са по-ниски от минималните в други градове.

Паралелно с увеличението на цените  Общинският съвет ще гласува и предложение за  промяна в квотата на таксиметрови автомобили. Двете предложение бяха в процес на обществено обсъждане от 17 май до 17 юни 2024 г. До момента одобрената квота за разрешителни е 2000, но се предвижда те да се увеличат до 2200.

Мотивите за това са, че населението на Пловдив през последните години е нараснал значително. Броят на разрешителните за таксиметрови услуги е определен на 2000 с решение № 394, взето с Протокол №20 от 05.11.2009 г. на Общински съвет - Пловдив и оттогава не е променян.

По данни на Националната асоциация за защита на превозвачите и таксиметровите водачи, към момента в община Пловдив работят 1715 таксиметрови автомобила. Асоциацията е против промяната в квотата, като казва, че това ще доведе до допълнителни проблеми и отбелязват, че и сега квотата не може да се запълни и няма реална нужда от повече коли. Изпратени са обосновани становища до ОбС точката да не бъде гласувана.


По публикацията работи: Елена Крушкова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна