Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Гълъбинов: 50-ият парламент може да приеме приоритетно закона за еврото

"Инвестиции, ПВУ и внимание към демографията - за по-добра конкурентоспособност"

| Интервю
Румен Гълъбинов
Снимка: Ани Петрова

Българската икономика вместо да става по-конкурентоспособна, като усвоява доста средства по европейските програми, става по-малко конкурентоспособна.

Това каза пред БНР икономистът и финансист Румен Гълъбинов и уточни:

"Това го има в докладите за България на ЕК, МВФ и Световната банка, въобще тези, които ни наблюдават и оценяват, констатират сходни неща".

Според него икономиката ни има нужда от продължаващо развитие на инфраструктурата и от повече инвестиции:

"Много би ни помогнало това да започнем за си усвояваме парите по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ), защото миналата година беше нулева. Това ще помогне за развитието на икономиката и за нейната конкурентоспособност. Освен това трябва да се обърне внимание и на проблема с демографията. Това са все неща, които в един средносрочен и дългосрочен план оказват влияние върху развитието на икономиката".

По думите на Румен Гълъбинов, ако в очаквания редовен конвергентен доклад има "едно окуражаващо и мотивиращо мнение за нашето членство в еврозоната, при един последващ извънреден доклад, който би могъл да ни се направи след 3 месеца, например, може да се констатира пълно съответствие с маастрихтските критерии, така че следващата година (2025 г.) да остане възможна за влизане в еврозоната".

Икономистът посочи, че 50-ият парламент може да приеме приоритетно закона за еврото (Закон за въвеждане на еврото в Република България) и съпътстващите го документи, като така ще отговаряме и с правната част, свързана с приемането ни в еврозоната.

Интервюто на Георги Марков с Румен Гълъбинов в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна