Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има опасност от въвеждане на режим на водата в Ямболско

Снимка: Pixabay

Работни групи с добро техническо оборудване ще отстраняват аварии по водопроводната мрежа в малките и отдалечени населени места в Ямболска област. Заради трайното засушаване в региона има опасност от въвеждането на режим в някои от общините.

Най-сериозен е проблемът с водозахранването в общините Тунджа и Стралджа, където количествата в резервоарите са спаднали драстично. Търсят се нови водоизточници, но това става все по-трудно, уточни зам.-кметът на община Стралджа Гроздан Иванов.

"Вода тук излизаше буквално на третия метър, когато се започне сондаж, сега вече всички специалисти, които идват ни казват, че минимумът, който трябва да копаем е 30-40 метра."

Освен търсенето на нови водоизточници с добри качествени показатели се предприемат мерки за ограничаване разхищението на питейна вода, подчерта управителят на ВиК дружеството в Ямбол Христина Микуцева: 

"Отстраняване на авариите своевременно, търсенето на нерегламентирано ползване на вода - това касае кражбите, ползването на вода за поливане. Колкото и да е странно, има хора, които са готови да ползват питейна вода, казвайки, че цената е висока, но я ползват за поливане". 

Все повече се работи и в посока на намаляване на разхода на вода при авариите, обясни Микуцева.

"С формирането на бързореагиращи работни групи, които да могат да бъдат много по-адекватни на ситуацията, по-бързо да се отреагира. Това, разбира се, е свързано със закупуването и оборудването с техника". 

По публикацията работи: Християна Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна