Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Автомобилно представителство с дарение за талантливите деца на Велико Търново

| Интервю
Автомобилно представителство с дарение за талантливите деца на Велико Търново
Снимка: Здравка Маслянкова

Автомобилно представителство със седалище във Велико Търново предостави нов и скъп автомобил, който талантливите малки художници от Средно училище "Емилиян Станев" в града да изрисуват.

Колата ще бъде продадена благотворително и печалбата ще се дари на училището за закупуване на мултимедийни екрани и графични таблети за обучението на децата от специалностите по изобразителни изкуства. 

Внимавай какво си пожелаваш, защото може да се сбъдне. Със сбъдването на една детска мечта – да рисуват, започна днешният ден в двора на най-голямото училище в област Велико Търново.

Малките художници от средното училище "Емилиян Станев" творят не върху хартия или платно, а върху чисто нов лек автомобил. Даде им го автомобилно представителство, за да го изрисуват. 


"Рисувам принцеса, която ще разпръсква прашец, от който се показва пеперуда. Рисувам повърхността и дъното на морето с корали. Рисувам поляна с вълшебно цвете с рекичка и езеро, и морско дъно с летящи риби. Ние като сме паралелка рисуване, можем всичко да изрисуваме. Каузата ни е добра, много хубава, за образованието. Очаквам да се продаде колата и да се подпомогне нашето училище. Мечтая си да имаме материали за рисуване и да има много изложби. Щастието е да рисуваш". 

Ръка, която дава, получава, но на-важното е добрата ръка да е протегната към децата, казва Ирена Солакова, собственик на представителството, което по своя инициатива предостави автомобила за детските рисунки.

"Искаме те да вярват в своето чудо, те са родени художници, артисти, трябва да вярват в себе си. Нашият принос е минимален. Искаме да им покажем, че с изкуството, с творчеството си могат да допринесат нещо да се случи в училището им, защото то на практика ще се случи. Ще бъдат купени неща, ще бъдат подобрени условия".


Изрисуваният от децата автомобил ще бъде покрит със специален лак, който да запази рисунките. Пъстрият автомобил три месеца ще бъде предоставен като тестов и ще се движи по улиците на Велико Търново, след което ще бъде продаден на благотворителен търг. Парите отиват за оборудване на кабинетите по изобразителни изкуства в училище "Емилиян Станев", посочи една от учителките на талантливите художници Бояна Пенева: 

"Да си оборудваме няколко кабинета. Имаме нужда от големи екрана с ярки наситени цветове, за да показване на децата изкуството. Имаме кабинет по графичен дизайн, където все още няма таблети, а те са много нужни на големите ученици с различни специалности, една от които е графичен дизайнер. Доброто в днешни дни се случва. Убедена съм, особено с нашите усмихнати деца, които ни зареждат със своето щастие".

Доброто съществува, важно е да го искаме и даваме.  

Автомобилно представителство с дарение за талантливите деца на Велико Търново
снимки: Здравка Маслянкова
По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна