Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Една четвърт от градските чешми в Пловдив не работят

| обновено на 20.06.24 в 17:24
3
Снимка: БНР

36 градуса отчетоха термометрите в Пловдив днес на сянка, съобщиха синоптиците от Националния институт по метеорология и хидрология. Градусите са далеч от температурните рекордите за това време, уточниха оттам. Няма и пострадали от жегата, казаха от Спешна помощ. 

В същото време репортерска проверка показа, че в Пловдив има близо 100 обществени чешми. Това съобщи директорът на Общинското предприятие „Градини и паркове“ Антон Георгиев.

"Във всеки един квартал, във всеки по-голям парк, площад или градина имаме такива съоръжения. Всички в началото на сезона са обслужени и пуснати, но поради вандализъм от страна на граждани ежедневно се борим с отстраняване на такива проблеми в града", посочи той. 

В момента заради вандализъм не работят около 25 чешми. Най-често се чупят или крадат кранчета и чучури. Има също случаи на изтръгнати тръби или запушени чешми от деца, които не се контролират от родителите, каза Георгиев. Според пловдивчани, обществените чешми не са достатъчни.

"Може би само в Градската градина виждам и по центъра на едно място, но из кварталите не", каза жена в Цар-Симеоновата градина. Мъж пък добави, че чешмите са малко. Други две жени обясниха, че в другите паркове до детските площадки няма чешми, където да може да се измият ръцете на децата. 

От началото на сезона някои чешми са ремонтирани по 5-6 пъти. Затова директорът на "Градини и паркове" Антон Георгиев призова хората да ги пазят, особено в знойното време. Той добави, че за неработещи чешми гражданите могат да сигнализират на телефона на „Градини и паркове“ – 032/624 301.

Георгиев каза още, че в предприятието вече са преминали на летен режим на работа. По думите му работният ден започва по-рано и приключва до 15:30 ч., а след 12 ч. служителите продължават работа на закрито. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна