Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българската общност в Браила пази езика и духа на предците си

2
Снимка: Ася Пенчева

Неведнъж сме казвали, че Дунава е реката, която свързва хората, която е символ на свобода, на култура, на идеи, на революции. Сигурно помните хидрологическия бюлетин, който се излъчваше по радиото всеки ден след новините в 15 ч. Само изброяването на градовете, където се следи водното ниво, бе своеобразно въображаемо пътуване по цяла Европа чак до Тулча. Това бе не само разходка по реката, но и връщане към историческата ни памет. Как иначе да е, след като в румънските градове Браила, Галац, Исакча будни и свободолюбиви българи са намерили свой дом, работили са и са мечтаели да видят родината си равна с другите европейски държави - независима, с култура, наука и език. А Браила е столицата на мечтата им. 

В румънския дунавски град, живеят Добри Войников, Димитър Греков, Христо Ботев, Никола Тодоров - Странджата, Васил Друмев, Димитър Паничков, Марин Дринов и още десетки възрожденци, поставили и основите на Българската академия на науките в къщата на Варвара Хадживелева. Наследниците на тези будни българи още пазят езика и духа на предците си. Срещата с тях е в двора на Бисерика булгаряска - българската църква "Св. Възнесение".


Ако наистина бихте искали да помогнете за оцеляването на българския дух в Румъния, изпратете носия или просто везана с български шевици блуза на адрес:

Asociatia "Hristo Botev" a bulgarilor din Braila

str. Dorobanti 41

bl. A 9, Sc.1, Ap.1

Braila

jud. Braila

presedinte Gancev Maria

Благодарността ще е за поколения напред.

Репортаж на Ася Пенчева от Браила в предаването ''Нещо повече'' можете да чуете от звуковия файл.

Снимки: Ася Пенчева

По публикацията работи: Наталия Кръстева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна