Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кралско лято в Балчик

4
Снимка: @dvoreca

След близо два месеца "Кралско лято в Балчик" предстои финалът на проекта, предложен от румънската културна асоциация DAR Development, с който се отбелязва стогодишнината от построяването на лятната резиденция на кралица Мария в Двореца в Балчик. След изложбата със символи, отразяващи духовните интереси и артистичните занимания на кралицата, и особено силната ѝ връзка с Балчик, бе подредена още една изложба, която е на разположение в Двореца в Балчик до 23 юни.

Експозицията представя интерпретацията на художничката Оана Мария Кажал за връзката между кралицата и Белия град в артистичен аспект и превръща Балчик в предпочитано лятно убежище за много художници, скулптори и писатели през 20-те и 30-те години на миналия век.

Последното събитие на този проект, наречен "Кралско лято в Балчик", с което ще се закрият Дните на румънската култура в Двореца, се фокусира върху друга страст на кралица Мария, която не я напуска през целия ѝ живот– любовта ѝ към красивите дрехи и интереса ѝ към модата.


За реализацията на тази идея румънската културна Асоциация DAR си партнира с Националния университет по изкуствата в Букурещ, и по-специално с Факултета по мода и дизайн на облекло, създаден преди повече от 50 години от професор Адина Нану, също колекционер на костюми и произведения на изкуството. Нейният принос включва предмети, принадлежали на кралица Мария и  обкръжението ѝ.

За лятото в Балчик кралицата и нейните дъщери са носели памучни рокли по поръчка, вдъхновени от ориенталската мода. Експонатите са щедро представени чрез професор Унда Поп, която организира това събитие, заедно с по-младите си колеги и с талантливи студенти от Националния университет по изкуствата в Букурещ.

Предстои спектакъл, включващ движение и танц, режисиран от Ана Станчиу от Националния театрален университет в Букурещ, която също ще гостува в Балчик. Ще бъдат представени три емблематични колекции, вдъхновени от природните стихии вода и море, както и исторически костюми, а също и филми, създадени от студентите от факултета в Букурещ. Събитието ще бъде в Каменната зала на Двореца в събота, 22 юни, от 16.00 часа и ще се повтори на плажа в неделя, 23 юни, от 11.00 часа.

Чуйте разговора на Димитрина Кюркчиева в "Артефир" с директора на Културен институт "Двореца" в Балчик Жени Михайлова.

Снимки: ФС на Културен институт "Двореца"
По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени