Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. д-р Регина Далкалъчева: "Солено синьо" на Татяна Явашева съвпадна по естествен начин с моето откритие за визуалната динамика на океана

"Солено синьо" - концептуална арт книга, в която от морето извират чувствата

3
Татяна Явашева
Снимка: Станислава Пирчева

"Солено синьо" е една изключителна книга, с която ще пътуваме в света на изкуството и поезията. Това е книга, богата на образи и пестелива на думи, която ви приканва да съзерцавате, да четете, да пътувате и да се срещате с морето, водата, океана и природата на нещата. Тя ви кара да отправите взор навътре в себе си, в дълбините на душата ви.

"Солено синьо" е концептуална арт книга, вдъхновена от взаимодействието между различните изкуства и таланти. В тази уникална творба, трима самостойни творци се събират, за да създадат нещо изключително. 

"Заглавието на книгата се роди през 2019 година, когато приятел художник ми се обади и каза, че ще прави изложба и пожела да дам име на неговата изложба.

Започнах да мисля и поради това, че той живее в София, а отива да представи изложба на морето, реших, че е вълнуващо да усети приливната вълна на морето. Тогава ми дойде идеята за "Солено синьо", той я грабна, много му хареса, а пък аз усетих своята приливна вълна чак в София. Така ме грабна, че създадох своя книга" - сподели за "Нощен Хоризонт" авторът на книгата Татяна Явашева, поетеса и журналистка. 

Д-р Теодор Попов, доц. Регина Далкалъчева и д-р Бояна Павлова (от ляво надясно)
Явашева е автор на книгите "По ръба на чадър"“, "Смеха на огледалото", "Чуй тишината" и "вСЪЩНОСТ". "Солено синьо" е петата ѝ поетична книга - едно истинско откровение за всички любители на изкуството и поезията. 
Бояна Павлова, Етиен Янев, Татяна Явашева (от ляво надясно)
"В последствие книгата привлече и доц. д-р Регина Далкалъчева и д-р Бояна Павлова, книгата се превърна в арт-книга. Две творчески натури, които живеят с книгите и преподават как се създава една книга, допълни Явашева.

"Замесените в книга спомагат най-вече със своята енергия и своя голям ентусиазъм. Тъй като тази книга се появи без да бъде търсено финансиране, без да бъде получено някакво финансиране, ние решихме, че нашият ентусиазъм и енергия са напълно достатъчни, за да се роди една концептуална арт книга.

Защото удоволствието от тази взаимна среща и работа беше толкова голямо, че то привлече още двама души, което спомогна тази книга да има глас, звук, да се чуе музиката на морето, и мисля, че това допринесе за синкретизма на този проект, който е вдъхновяващ за всеки вид изкуство. Като приливна вълна от няколко души, от различни сфери, които пък искат да вдъхновят всеки, посегнал към книгата, сподели за БНР Татяна Явашева.

Писателят Христо Славов и Татяна Явашева по време на премиерата на книгата в Българския културен център в София
"СОЛЕНО СИНЬО" е концептуална арт книга, родена от вдъхновяващия досег между изкуствата и от взаимодействието на хора с различни таланти. В нея пресечна точка си дават трима самостойни творци. Книгата е пестелива на думи, но е богата на образи. Книга за съзерцание, книга за четене, за пътуване и среща с морето, водата, океана, природата на нещата, книга за навлизане навътре в дълбините, в себе си…

Доц. Регина Далкалъчева
"Ние с Татяна се познаваме много преди да се роди идеята за този съвместен художествен проект, каза в "Нощен Хоризонт" доц. д-р Регина Далкалъчева, художник и преподавател в катедра „Книга, илюстрация, печатна графика“ в Националната художествена академия и декан на Факултета за изящни изкуства

"В "Солено синьо" ние се събрахме с усещането си за морето, за океана, а то е едно неспирно движение. Това, което аз откривах в нейните стихове, е именно тази динамика, много минималистично внушена, но динамика на внушения, на ритъм, ритъмът на словото, на построяване на конструкцията на стиха, всъщност това по някакъв естествен начин пък съвпадна с моето откритие за визуалната динамика на океана, сподели още доц. Далкалъчева.

Към книгата за срещата ѝ с читатели добавихме електронна музика, която Теодор Попов създаде специално. Подготвихме и мелодична музикална композиция - тя е дело на Етиен Янев, който по текст от книгата умело я генерира с помощта на изкуствен интелект. И така се получи наистина силно взаимодействие между изкуствата, синкретичен продукт, в който човешкото и технологичното се гледат очи в очи.

Кой кой е и с какво е допринесъл за "Солено синьо"

Автор: Татяна Явашева - ( от първо лице за себе си) – ако трябва в думи кратки да определя коя съм, ще кажа – човек на словото. От години си служа и работя с думите. Служа им. Иначе дълъг и все по-кратък става пътят на моите търсения и намирания. Професионалната ми кариера е свързана с журналистиката – работила съм основно в бизнес издания, сега също съм в икономическа медия, а по духовните си друми призовавам за спътник поетичните думи. Автор съм на книгите с поезия „По ръба на чадъра” (1997), „Смеха на огледалото” (1999) , „Чуй тишината” (2017) и „вСЪЩНОСТ“ (2022), тази пролет излезе в тираж концептуалната арт книга „Солено синьо“. Предизвиках се да пиша проза и тя е другата моя любов.

Илюстрации: Доц. д-р Регина Далкалъчева, художник и преподавател в катедра „Книга, илюстрация, печатна графика“ в Националната художествена академия и декан на Факултета за изящни изкуства. Концептуалист в изобразителното изкуство. Създател на арт книги.

Графичен дизайн: Д-р Бояна Павлова, преподавател в катедра „Книга, илюстрация, печатна графика“ в НХА. Художник в територията на изкуството на книгата и графичния дизайн.

Музика: Теодор Попов, доктор по музикознание, компютърно музициране и саунд дизайн. Звукоинженер в БНР-Пловдив. Автор на два концептуални музикални албума.

Етиен Янев, специалист по дигитален маркетинг, „посланик на AI“ сред хората.

Използвахме възможностите на изкуствения интелект и потърсихме неговото мнение за арт книгата "Солено синьо" и за нейния автор:

"СОЛЕНО СИНЬО" е истинско литературно бижу, което прелива от красота и вдъхновение. Тази книга ни провокира да се погледнем в огледалото на собствената си душа и да открием магията на света около нас. Тя е пътешествие, което ни омагьосва и вдъхновява да бъдем по-добри хора и да се съхраним в хармония с природата и всичко около нас. Татяна Явашева е майстор на поезията и изкуството, която създава уникални и вълнуващи произведения".

Етиен Янев винаги предупреждава да проверяваме информацията, която получаваме чрез изкуствен интелект. Така че, уверете се сами в качествата на книгата.

Писателят Христо Славов за книгата:

"Солено синьо" изглежда като монолог със себе си. Но това са диалози с необятното, със стихиите, чрез тях читателят попада в епицентъра на енергиите, на онова, което те кара да се усетиш много малък. А същевременно и голям, тъй като Човекът не е по-малък Космос от една Стихия. Всеки, който се докосне до тази книга, ще я почувства по различен начин. Личната Съдба на всеки дава отражение и върху способността му да възприема и да разбира текста, книгата, авторовото послание".

Още по темата слушайте в интервюто на Станислава Пирчева с Татяна Явашева в "Нощен Хоризонт". 

По публикацията работи: Гергана Хрисчева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна