Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Международен форум за кирилицата "Азбука, език, идентичност" се откри в НДК

7
Снимка: БТА

По инициатива на вицепрезидента на Република България Илияна Йотова на 27 юни в зала 6 на НДК в София започна Международният форум за кирилицата "Азбука, език, идентичност".
Форумът се организира с подкрепата на Министерството на образованието и науката, Националната научна програма "За развитие и утвърждаване на българистиката в чужбина". В него са поканени да изнесат доклади над 30 учени от 12 държави: Австрия, Босна и Херцеговина, Гърция, Ирландия, Италия, Молдова, Полша, Словакия, Сърбия, Хърватска, Швеция и България. С експозета участват професори и доценти от академичните институти и университетски преподаватели от София, Пловдив, Велико Търново, Шумен и Благоевград.

Това е вторият поред Международен форум за кирилицата по идея на вицепрезидента на Република България, предишният се състоя през ноември 2022 година под наслов "И ний сме дали нещо на света". Акцент на тазгодишното събитие ще бъде връзката между българския език, опазването му и националната идентичност.

На следващия ден, 28 юни, програмата на Международния форум за кирилицата "Азбука, език, идентичност" ще продължи в зала "Съединение" на Регионалния исторически музей в Пловдив.

Чуйте репортаж на Димитрина Кюркчиева за "Артефир”.

Снимки: БТА, Димитрина Кюркчиева
По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна