Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Оливие Живр

Звукът като символ на епохата и системата

По следите на радиоточката или паметта на звука от епохата на комунизма

Оливие Живр и Михайлина Павлова
Снимка: БНР

Във Френския институт в София бе представен един невероятен проект на Оливие Живр, антрополог, балканист, преподавател и изследовател в лионския университет Lumière Lyon 2. 

В един прекрасен ден той тръгва по следите на звука или по-скоро по следите на известната у нас Радиоточка, която виси на стената в почти всички български домове. Той се среща с хора, посещава места и се рови в архивите и с още един колега тонрежисьор започват да откриват голямото наследство от звуковата памет на  епохата.

Какво е останало от паметта за радиоточката днес? Какво място е заемала тази оживяваща по няколко пъти дневно пластмасова кутия, в ежедневието на хората, била ли е част от политическото влияние върху масите и изобщо как е звучал комунизмът, се пита Оливие Живр и все още защото е в началото на проекта си, не се опитва да прави категорични изводи. Сигурен е в едно – нещата не са само черни или само бели, и се опитва да се потопи в 50-те нюанса на сивото, както уместно се шегува.

"Хората, с които се срещам, казват, че Радиоточката е била символ на системата, че е била част от един затворен цикъл. Имало е политика на звука, но и така наречената "инфраполитика". И аз все още изучавам това в моя подкаст.

Искам да кажа, че най-много съм научил български език от разговорите ми  с хората и слушането на радиото – програмите "Хоризонт" и "Христо Ботев" – и смело мога да кажа, че това е част от моята памет."

Целия разговор можете да проследите в звуковия файл.

Снимка – БНР

По публикацията работи: Милена Очипалска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна