Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Петър Петров:

За материалното и духовно наследство на Дечко Узунов

Изложбата "Дечко Узунов. 125 години от рождението на художника" – в СГХГ до септември

Автопортрет, 1983
Снимка: СГХГ

Казанлък е град, който освен наследството на траките и аромата на роза дамасцена може да предложи на своите гости едно пътуване в чудния свят на изобразителното изкуство.

На 27 юни в Софийската градска художествена галерия се състоя лекция на тема "Дечко Узунов и неговото наследство в Казанлък". В "Артефир" д-р Пламен Петров говори за материалното и духовно наследството на художника, съхранявано в неговия роден град.

До началото на септември в СГХГ може да бъде видяна ретроспективната изложба "Дечко Узунов. 125 години от рождението на художника", осъществена в партньорство с Художествена галерия – Казанлък и Държавна агенция "Архиви". Повечето картини в експозицията са част от колекцията на Къща-музей "Дечко Узунов" в Казанлък.

Градът, разположен в сърцето на Розовата долина, е родно място на редица талантливи и значими наши художници, сред които Петко Клисуров, Иван Милев, Иван Пенков, Ненко Балкански, разказва д-р Петров.

В българската изобразителна история Дечко Узунов има специално място. Казанлък съхранява голяма част от творческите проявления на художника. В църквата "Св. Йоан Предтеча" може да бъде видян стенопис, рисуван от Узунов. Градската художествена галерия притежава в колекцията си редица дарения и откупки от художника и неговите наследници.

За регионално ситуираното, но национално значимо наследство на творци като Дечко Узунов и техния принос към духовното ни израстване – чуйте в звуковия файл:


По публикацията работи: Бисерка Граматикова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна