Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Иво Янев: Патриарх Даниил показва, че има желание за дипломатично и обединително начало

| Интервю
Снимка: БГНЕС

Патриарх Даниил е изключителен монах, духовен човек, вярващ и като молитвеник на БПЦ ще ни изненада, в добрия смисъл на тази дума, и ще покаже добри грижи за БПЦ и за Софийската епархия.

Това сподели в интервю пред БНР доц. д-р Иво Янев, зам.-декан на Богословския факултет на СУ "Св. Климент Охридски". 

И призна, че също бил изненадан от резултатите на първи тур и е очаквал Григорий да бъде избран за глава на Българската църква.

"Да добавя важен момент, който често забравяме. Патриархът е и Софийски митрополит, а Софийска епархия е една от най-големите като площ и население – София. Важно е патриарх Даниил да поведе просветителска дейност, да подкрепи религиозното образование в България, дай Боже, да стане задължително избираем предмет. Докато беше Видински митрополит, Даниил имаше интересни проекти – създаде център за наркозависими в Гигинския манастир и второто Православно училище след Ловчанското, което от есента започва да функционира на територията на Видин. Като митрополит той има такава дейност и сигурно ще продължи в Софийска епархия още по-дейно и енергично, а тя е и по-богата епархия", коментира доц. Янев.

Според него началото на всяко едно служение е ознаменувано с радост и позитивизъм, с мислене за добро бъдеще, както всяка дейност на човека започва с желание за добро бъдеще.

"Затова и началото на новия български патриарх е много показателно. Той на първо място показва, че като глава на БПЦ да постави добри православни основи на служението. Патриархът има задължението да проповядва и наставлява кое е правилното служение. В тези две свои послания патриарх Даниил показва, че има желание за едно дипломатично обединително начало на своето служение. Да постави разграничителна линия от всичко, което ще се каже в последните дни за него като митрополит и неговите геополитически мнения и изказвания. На първо място да помним, че той е престоятел на БПЦ. Свои становища, представяни като митрополит, не може да си ги позволи сега като патриарх", обясни зам.-деканът на Богословския факултет на Софийския университет.

Според него досегашното служение на Даниил "показваше едно проруско влияние": 

"Но въпреки това в словото на Вартоломей припомни, че Вселенската патриаршия е майка на БПЦ, беше с добронамереност. Самата благодарност на Даниил показа братско отношение към Вселенския патриарх и Вселенската патриаршия."

Доц. Янев препоръча Светият синод да води дипломатична политика и в двете големи страни в православието – Руската църква и Вселенската патриаршия, и да не се отива в крайности. 

И смята, че дълги години ще се лекува разделението в църквите заради войната в Украйна.

А за разделението в Българската църква каза:

"Според мен има две основни групи в Светия синод. Едната представлява Даниил, другата възглавява Пловдивския митрополит Николай. Мисля, че на първо време и двете страни ще работят заедно до момент, когато се стигне до политически въпроси". 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 
По публикацията работи: Александра Никова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна