Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бъдещето на кабинета "Желязков" е несигурно

Калоян Велчев: Росен Желязков е най-приемливата фигура от ГЕРБ, за да се събере широка подкрепа

| Интервю
Калоян Велчев
Снимка: Веселина Миланова

Росен Желязков е най-приемливата фигура от ГЕРБ, която може да събере най-широка подкрепа. Времето за търсене на подкрепа се съкращава, а публично договорено мнозинство няма. Този ход изглеждаше изненадващ и поставя в трудна позиция ГЕРБ, коментира пред БНР политологът Калоян Велчев.

"С излъчването на надпартиен кабинет се търси еманципация от ДПС, но трудно ще се постигне. Посланията на Борисов към ПП-ДБ са все по-объркващи. Не разбирам на базата на какви отношения ще бъде подкрепата, която не е искрено желана. До преди седмици Бойко Борисов обясняваше, че ротация не се е случила заради Калин Стоянов, а той е в кабинета "Желязков". По скоро търси оправдание с този ход за неодобряване на кабинета", каза Велчев.

И смята:

"Търси се според мен поне публично дистанция от ДПС, но няма как да се избегне. Все пак ДПС нямат избор освен да подкрепят подобен кабинет. ГЕРБ ще се нуждаят постоянно в работата си от подкрепата на ДПС. Мисля че, не се знае дали ще мине кабинетът до момента на гласуване. Ако мине, няма как да е без трик, подкрепата събрал до момента Борисов не стига. Борисов спомена с "излизане от зала". Той не е договорил друга подкрепа освен с ДПС, 7 не им достигат."

Калоян Велчев коментира и процесите на отстраняване на хора в ДПС:

 "Те не са публични, вътрешнопартийни са и е трудно да знаем. Действията говорят за движение в партията. Това, което виждаме на повърхността сякаш „Пеевски затяга схватката и овладява в по-голяма степен партията“. С какво ДПС на Пеевски ще се различава от ДПС?"

Прогнозата на Велчев за кабинета "Желязков" е, че "бъдещето му е несигурно, трудно ще е".

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Александра Никова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна