Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Контрол и проверки на водачите на тротинетки в Кюстендил

Снимка: архив БНР

Специализирана полицейска операция за контрол на управлението на индивидуални електрически превозни средства се провежда в Кюстендил. Акцията е организирана от Областна дирекция на МВР в Кюстендил, а контролът се осъществява от полицаи към районното управление и служители на Община Кюстендил.

За да избегнат наказанията, водачите на тротинетки трябва да се движат по изградената велосипедна инфраструктура, при липса на такава – най-близо до дясната граница на платното за движение. В тъмната част на денонощието трябва да използват светлоотразителни елементи и да се движат с включени светлини. Трябва да имат изправни спирачни системи на превозните средства, а ако са на възраст до 18 години – каската е задължителна.

Глоби ще има за тези, които се движат с тротинетки по пътища и улици, по които максимално разрешената скорост е над 50 км/ч, както и ако се движат със скорост, по-висока от 25 км/час.

Съгласно законодателството, минималната разрешена възраст за управление на индивидуални електрически превозни средства е 16 години – по изградена велосипедна инфраструктура и пътища с максимално разрешена скорост 50 км/час, а при 14-годишните – само по велосипедни алеи. 

При установяване на нарушения на посочените норми ще бъдат предприемани законови действия по отношение на родителите или настойниците на непълнолетните лица.

По публикацията работи: Весела Сукалинска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна