Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Владимир Шурупов: Искам единствено да ми дадат възможност да работя като лекар

Владимир Шурупов
Снимка: личен архив

Един случай на тежка бюрокрация в България или защо Владимир Шурупов, бежанец от Русия след началото на войната в Украйна, не може да приравни дипломата си за лекар у нас. Интервю с д-р Владимир Шурупов. Очакваме отговор от МЗ, към което изпратихме въпроси.

Владимир Шурупов и семейството му минават през тежка и унизителна процедура, когато подават документи за придобиване на бежански статут у нас. Сега отново са изправени пред сходна ситуация, защото д-р Шурупов, специалист по инвазивна кардиология и анестезиология не е допуснат до приравнителни изпити заради специфично искане от Министерство на здравеопазването, което той не може да изпълни.

Защо избягахме в България

"След като започна войната в Украйна, със семейството ми напуснахме Русия. Преминахме през дълъг и труден път с ДАБ (Държавна агенция за бежанците) за получаване на бежански статут, но това е друга голяма история.

В Русия работех като инвазивен кардиолог, завърших Медицински университет през 2004 година, имам две специализации – Кардиология и Анестезиология и реанимация. Имам защитена дисертация по Кардиология с научен интерес сърдечна недостатъчност след инфаркт на миокарда. Съавтор съм на монографии за лечение на инфаркт на миокарда и имам публикации в много международни издания по темата.

От една година, след като взех изпит по български език и медицинска терминология, тъй като имам опит и медицинско образование, в болницата в Русе, където живеем, е готова да ме назначи на работа като лекар, след като приравня дипломата си тук. В момента съм технически секретар в болницата. Радвам се, че имам платена работа и място за живеене."

Министерство на здравеопазването

"Министерството има списък с документи, които всеки чужденец трябва да предостави, за да го допуснат до държавни изпити. Това са Хирургия, Вътрешни болести, АГ,  Инфекциозни болести, Педиатрия и Хигиена. Необходимите документи, за да те допуснат, са такива за: самоличност, за чисто съдебно минало, справка от предходна работа, че нямаш административни наказания, и справка от личния лекар, за психично здраве. Аз предоставих тези документи на МЗ. В дипломата ми има информация за дисциплините, които съм изучавал в Медицинския университет и техния хорариум. Но аз, вместо да седна и да се подготвям за приравнителните изпити, се опитвам едва ли не да докажа, че съм лекар, за да ме допуснат до тези изпити. Защото за МЗ информацията в моята диплома не е достатъчна. В нея има хорариумът от "аудиторни часове", които съм прекарал при обучението ми в Русия, но няма броят "извънаудиторни часове" на моята "самоподготовка".

В съвременните дипломи такава информация се вписва, но аз съм завършил в години, в които това не се вписваше в дипломите. Никой не ми обясни какво всъщност са "извънаудиторни часове като самоподготовка", каквато информация искат от мен от МЗ. Не знам точно какъв документ трябва да се приложи, може би нещо от типа пак на някаква Академична справка, но аз не мога да я взема вече от Руската федерация, защото съм в България със статут на политически бежанец. Не мога да се върна в Русия. 

Въпреки това писах имейл до Университета в Русия, за да поискам такава справка. Вече месец нямам отговор от тях. Майка ми им писа и даде на хартия такова записване, но и на нея не дадоха отговор от Университета.

Мой познат, лекар от Украйна, също няма в дипломата си описани такива "извънаудиторни часове".

Сега написах писмо до министъра на здравеопазването на България, в която обяснявам, че съм бежанец и няма как да взема изискания от Министерството документ, защото не мога да отида нито в посолството на Русия в България, нито в Консулството тук, нито пък да се върна в Русия.

Сроковете на Министерството са два месеца и когато изтекат, ще трябва да започна процедурата по заверка на всички документи наново, ако поискам отново да подам документи за приравнителни изпити.

Сега чакам отговор от министъра, но съм отчаян, защото съм човек с медицинско образование, но сега се оказва, че опитът ми повече от 15 години е напразен, не мога да го упражнявам тук, заради справка за "извънаудиторни часове", която няма как да взема от Русия. Това е много тъжно нещо. Аз съм готов специалист, който няма нужда да харчи парите на вашата държава за обучение и единственото, което искам, е да ми дадат възможност да работя и да бъда полезен на вашето общество. Но не мога. Не знам какво да направя по-нататък."

Екипът ни изпрати имейл с въпроси до Министерството на здравеопазването с покана за разговор  в студиото или в търсене на официална позиция на Министерството. До момента на излъчване на това интервю нямаме отговор по зададените въпроси:

Разговора на Николета Атанасова с Владимир Шурупов можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Милена Очипалска

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна