Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Във Варна ще се проведе четвъртото за страната ни издание на "Игра за световен мир"

Снимка: фондация „Темпо“

Форматът е създаден още през 1978 г. от американския учител Джон Хънтър. Предназначен е за деца от 9 до 18 години и представлява реалистична политическа симулация, участниците в която се опитват да решат глобални проблеми в областта на икономиката, екологията, международните отношения, въоръжените конфликти и т.н. Целта е да се излезе от кризите с възможно най-малки разходи и без "победи" на едни страни за сметка на други.

В хода на играта участниците обсъждат и търсят решения на проблемите и в крайна сметка стигат до извода, че в общия ни свят всички сме свързани и печалбата на всяка цена не е цел, която води до мир, просперитет и щастие. При вземането на решение участниците трябва да си отговарят на три основни въпроса: "Можем ли да си го позволим?", "Има ли смисъл?", "Можем ли да живеем с последствията?".


Играта се провежда в продължение на 5 дни по 4 часа в групи от 25-35 участници. Водещите са специално обучени.

В България след прекъсване от няколко години играта ще се проведе от 10 до 14 септември във Варна с деца от 9 до 11 години. Водеща ще бъде Милена Ленева, изпълнителна директорка на фондация "Темпо". В рубриката "Всичко за образованието" тя казва, че едно от най-важните неща в играта е, че в нея се включват млади умове, които може да разиграят варианти на решения, за които възрастните е възможно дори да не са се сетили. Играта е ценна и с това, че въвежда децата в сфера, която ги подготвя да осмислят собствената си роля в света, чиито създатели ще бъдат след години. Добре е, че това става преди те да са обременени от модели, които очевидно не решават проблемите на света.

Чуйте разговора в звуковия файл.

Снимки: фондация "Темпо"
По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна