За думите

вторник, от 15.10 до 16.30 часа

Предаването търси баланса между познанието и забавлението, между пуристичните нагласи на част от аудиторията и приемането на естествения развой на езика. Намира го като говори за езика ни пристрастно, но не патетично, популярно, но не популистки, познавателно, но не назидателно. „За думите” не е курс по български език и не се бори за чистотата на българския език. „За думите” е разговор за езика/езиците, за българския език, за речта на различните хора, поколения и групи, които говорят български. Това, за което се борим, е добрият вкус, мярката и себеуважението, част от което е и уважението към езика, чрез който общуваме и се изразяваме.
Гости и „съавтори“ на предаването са най-добрите езиковеди от Института за български език при БАН, от Софийския университет "Св. Климент Охридски" и другите университети в страната, изявени български творци, учители, студенти, ученици и слушатели.
Награда „Сирак Скитник“ през 2014 година. Предаването няма аналог в националния ефир като запазена територия на траен интерес към темата за езика изобщо и българския език и реч.

Екип на предаването: Венета Гаврилова, Зорка Мирчева
Връзка с екипа: тел. 02 987 50 36 и zadumite@bnr.bg

Публикации

За смисъла на четенето и възможностите, които то дава

С инициативата "Ден на четенето", която се проведе за първи път у нас, няколко граждански организации призоваха четенето да стане национална кауза, насочена към повишаване на равнището на функционална грамотност, подобряване на умението за извличане и..

публикувано на 02.12.23 в 12:10

Капчиците любов на Таня Танасова

Тя е родена в Молдова, в българското село Валя Пержей. Преди близо 30 години решава да поеме обратния път към прародината заедно със семейството си. С всички неизвестни, изпитания, болка и щастие от преживяването на една лелеяна от поколения мечта – да..

публикувано на 30.11.23 в 08:10
Доц. Венера Байчева, Венета Гаврилова и Мила Милиева

Българският език е предпоставка за адаптация и успешен диалог между хора от различни култури

В Харманли се проведе първата международна научно-приложна конференция под надслов "Контакт на езици и култури. Българският език в контекста на мигрантската криза и адаптацията на бежанци ", организирана от катедрата "Български език като чужд" на..

публикувано на 28.11.23 в 09:15

Мартина Паоне: Иновативното училище не е само за малки групи от привилегировани деца

През август тази година българската Общност за демократично образование беше домакин в София на годишната Европейска конференция за демократично образование с много гости от различни предимно европейски страни. Сред гостуващите лектори беше Мартина..

публикувано на 21.11.23 в 10:56

100 години романистика в България

Тази година катедрата "Романистика" на Софийския университет навърши 100 години. Вековният юбилей беше отбелязан с няколко прояви, поредната от които беше международна научна конференция с участието на учени и преподаватели от много големи световни..

публикувано на 21.11.23 в 08:45

100 години от рождението на проф. Мирослав Янакиев

На 19 август 1923 г е роден един от най-значимите български лингвисти – личност с обаяние и размах, надхвърлил границите на страната и времето си – проф. Мирослав Янакиев. Новатор, непризнаващ неприкосновеността на догмите, провиждащ далеч напред..

публикувано на 17.11.23 в 16:48

Какво включва XVI том на Речника на българския език

Съставянето на речник на българския език е осъзнато като задача с огромна важност от българската езиковедска наука през 1942 г., когато се учредява "Служба за български речник", прераснала по-късно в Институт за български език. Започва събирането на..

публикувано на 30.10.23 в 15:49
проф. Иван Гаврилов

Онкохирургът проф. Гаврилов за любовта към България и българите

Проф. Иван Гаврилов е виден онкохирург, началник на клиниката по гръдна хирургия на Университетската специализирана болница за активно лечение по онкология "Проф. Иван Черноземски". Името му обаче се свързва не само с благородната му професия, но и с..

публикувано на 26.10.23 в 16:40
Болградската катедрала

На 29 октомври честваме Деня на бесарабските българи

"Подгонени от лютите вихри на едно никога непреставащо, но понякога страшно избухващо варварско насилие, хиляди, много хиляди българи през изтеклите последни два века са потърсвали и намирали спасение и убежище далеко на север, зад Дунава. След всяко..

публикувано на 26.10.23 в 09:05

Училищният директор като лидер

Новите и бързо променящи се условия, в които работи образователната ни система, поставят различни и все по-големи изисквания към ръководителите на учебните заведения. Какви качества и умения трябва да притежава човек, за да бъде успешният ръководител,..

публикувано на 20.10.23 в 14:10