Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 1200 души са посетили античната вила "Армира" край Ивайловград в първите две седмици на август

10
Басейнът в античната вила Армира до Ивайловград
Снимка: Мерим Тенев

Ивайловградското село Свирачи отбелязва 110 години от завръщането на малоазиийските българи - събитие, което се провежда през пет години.

"Рано в неделя" с Ивелина Георгиева и Мерим Тенев ще бъдам на гости на ивайлоградския регион и с музиката, създадена от композитора Явор Русинов, вдъхновена от красотата на ивайловградско.

Първата ни спирка е в село Плевун, или Пелевун, както си го наричат хората в района на Ивайловград. Заселено е през 2013 година с българи от Мала Азия. До 1913 година е било гръцко село. Сега е известно и като “селото на Капитан Петко Войвода”, заради подвига му да спаси местните от башибозуци, дошли да грабят и убиват. 


И до днес, местните са известни с гостоприемството си, което е характерно за целия район на Ивайловград. Както и с траханата, която си приготвят, но и с тахана. За сусамовия тахан в ивайлоградско ще ви разказваме в следващото издание на предаването "Рано в неделя".

Предлагаме ви една среща със 78-годишният Никола Чакъров, заедно с жена му - Фотини. Те ни разказват за това как посрещат гости в селото и кои са им любимите местни ястия.


Представяме ви и баба Султана. Тя е най-възрастният жител на единственото албанско село в България, на 20 км. от Ивайловград. Тя е живата история на село Мандрица. В документалния запис на колегата Мерим Тенев ще чуете как баба Султана, заедно с нейната съседка Катя Пеева, разказват за слушателите ни за спомените им за Мандрица тогава и как изглежда сега - само с няколко жители, историята на тези албанци, как и кога са дошли в България и за селата с изселници от Мандрица в Украйна и Гърция.


Над 1200 души са посетили античната вила "Армира" край Ивайловград в първите две седмици на август. Археологическият обект привлича все повече хора от различни краища на света. Вилата отвори отново врати през юни тази година, след като беше реновирана по европейски проект за близо 8 млн. лева. Повече за античната вила ни разказва главният екскурзовод Красимира Хърсева.


Повече чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна