Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Колко много неща могат да бъдат прочетени в една снимка?

Из фотосите на Българския визуален архив

За моментите, запечатани в една снимка - от създалетите на архива - Тихомир Стоянов и Йохана Траянова

Тихомир Стоянов и Йохана Траянова
Снимка: Мая Данчева

Няма друго такова столетие, като изминалото, в което и част от нас са родени. Столетие пълно с предизвикателства и противоречия, но позволило на хората да достигнат днешния ден, много по-сигурни в себе си и бъдещето на децата си. 

Днес ви предлагаме да направим една "Спирка София 70". Така е озаглавена изложбата от фотографии на Панайот Бърнев, която ще бъде открита на 3 септември в столичната галерия Dot Sofia.

Снимките в изложбата са част от Български визуален архив, една инициатива, която създава общност от дарители на снимки с цел събиране и съхраняване на документален снимков материал от изминалия 20 век.

А, сега си представете колко много неща могат да бъдат прочетени в една снимка. Всяка разказва своя история. Кадърът улавя моменти на радост и скръб, на меланхолия и уединение. На групи хора, тръгнали на някъде по софийските улици. Елегантни, небрежни, замислени. Всички, потопени в духа на времето. Част от мизансцена на отдавна затворени магазини. Друга мода, други аксесоари. Някъде, някое официално събитие, честване, откриване на паметник, носталгия по миналото и усмихнати деца, които вече са много много пораснали.

Според създателите на Български визуален архив Тихомир Стоянов и Йохана Траянова в архива повечето от снимките са дарени от любители фотографи, от частни архиви и в 90 % от случаите са семейни архиви.

"Тези фотоси разглеждат съвсем обичайното ежедневие на редовия гражданин. Но най-вече нещата, коиото ги забавляват. Моето наблюдение е, че хората много рядко запечтават нещата, които са неприятни.

Моментите на радост, на почивка, на семейни щастливи събития - рождени дни, сватби и най-вече екскурзии, разказа за БНР Тихомир Стоянов.

"В София е имало много фотографски ателиета през 20 век. Най-популярните са на фамилия Карастоянови, те са били придоворни фотографи на царското семейство, Хитрови, Георг Волц са други известни фотографи и ателиета, допълни Стоянов.

П-късно се появава и т.нар. улична фотография, когато фотографите излизат от студиото, но снимките в студио са били много специален момент в миналото. Те са били живописни и художествени - това е бил важен момент, инструмент на паметта.

"Нашата цел на Арихива е да съберем снимки от всички десетилетия на 20 век - от 1990 година и да стигне до 1999 г., за да може с един размах да се гмурнеш много бързо в миналато...

Тогава по онова време човек е трябвало да бъде обучен как се снима с фотоапарат, тогава снимката е била нещо специално.

Тези архиви от снимки днес ни показват, как се е живяло в близкото ни минало, за да може да се съхрани паметта ни, сподели Йохана Траянова за БНР.


Още по темата слушайте в звуковия файл.


По публикацията работи: Гергана Хрисчева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна