Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Националните есенни изложби в Пловдив продължават до 30 септември

Пловдив - изглед от Стария град Снимката е илюстративна
Снимка: Красимир Мартинов

"Приземяване"- под това мото в Стария град на Пловдив отвори врати за посетители Националните есенни изложби. 

9 са авторите, които участват във форума за съвременно изящно изкуство, чието начало е поставено в далечната 1967 година. Сред тях са работещи в сферата на живописта, графиката, художествено стъкло, рисунка, фотография, скулптура. Самостоятелните изложби изпълват пространствата на емблематичните за Старинен Пловдив Балабанова къща, къща "Хиндлиян", а също и залите на Постоянната експозиция "Мексиканско изкуство".

Както е обичайно за този форум, казва кураторът  на Националните есенни изложби Галина Лардева, и тази година участниците не следваха  определения надслов, а работеха паралелно с него. В този смисъл "Приземяване" е интерпретативна платформа. 

"Със сигурност  беше предизвикателство и за мен, и за творците, подчертава проф. Лардева.  

В съвременния свят всекидневието губи непосредствената си сетивност за действителността, затова си заслужава човек да потърси противотежест чрез отрезвяващата перспектива на приземяването. Стъпвайки на това свое убеждение проф. Лардева започва пътуването към тазгодишното издание на Националните есенни изложби, още в края на миналогодишното.


В Балабановата къща са експонирани творбите на Петринел Гочев. Докато скулптурите му търсят израза на архетипната образност, рисунките му разполагат своите ничии пространства извън времето и именно този пренос , който се осъществява между две разнопосочни утопични зони , това свързване поставя проблема за приземяването и завръщането към началата. 

В двора на къща Хиндлиян пък ни посрещат гранитните скулптурни форми на Камен Цветков. Той с интерес очаква срещата със зрителите, а иначе творбите му са монолитно цялостни в своята корпулентност и същевременно създават впечатление за лекота, за една непринудена елегантност върху постаментите.

Да вижда как светлината си играе с изваяните от нея творби от стъкло - това стимулира и вдъхновява Гита Минкова, замислила своята експозиция специално за така наречената мааза на къща "Хиндлиян"
Към следващите експозиция ни повежда Галина Лардева, представяйки ни първо Станимир Генов и неговите  огромни живописни платна.

В цялото това разнообразие и визуално осмисляне на приземяването посетителите са поканени да се потопят до 30 септември.


Още по темата в звуковия файл. 


По публикацията работи: Гергана Хрисчева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна