Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Националният Военноисторически музей със специална експозиция в празничния ден

Снимка: Национален Военноисторически музей

Национален Военноисторически музей ще зарадва своите посетители в днешния празничен ден с обновена визия и специална експозиция, посветена на Съединението на Княжество България с Източна Румелия. В "Нашият ден" повече по темата разказва Славея Сурчева, директор на музейния отдел "Връзки с обществеността".

Националният военноисторически музей вече предлага нов графичен материал, допълващ по атрактивен начин разказа за историческите събития, както и мултимедии, които обогатяват съдържанието на музея, споделя Сурчева.

Днес в рамките на музейното работно време от 10 ч. до 18 ч. и срещу обичайната такса посетителите на музея могат да се потопят в събитията, случили се преди 139 години, разказва Сурчева. Специалната експозиция представя лични вещи на участниците в акта на Съединението – ценности на майор Данаил Николаев, на членове на БТРЦК, както и на самия княз Александър I Български. Посетителите ще се запознаят и с ролята на българската войска и на българските дипломати в утвърждаването на революционния акт.

Несъмнено най-любопитният експонат, който ще бъде изложен в музея днес, е знамето с надпис "Съединение или смърт", под чиито дипли майор Данаил Николаев повежда в ранната утрин на 6 септември войски към центъра на Пловдив. Знамето изисква специфично съхранение, затова възможността да бъде видяно на живо е рядкост, подчертава Сурчева.

Целия разговор чуйте в звуковия файл:  

По публикацията работи: Бисерка Граматикова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени