Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Народният театър очаква "Неведение" за 50-и път

Албена Ставрева посвещава юбилейното представление на авторския си моноспектакъл на хората зад завесите на театъра

От спектакъла „Неведение“
Снимка: Стефан Н. Щерев

Спокоен, мъдър, казва само толкова – колкото иска, осъзнат и приел себе си, обичащ се. Такъв е човекът на 50, такъв е и моноспектакълът, който се играе за 50-и път. Жив, дишащ с публиката си, с енергия, която те превзема и замисля. Тежи си на мястото и е повече тук и сега от всякога. А мястото е Голямата сцена на Народния театър, моноспектакълът – "Неведение". Той обаче те държи напълно във видение за тези "зад завесата". Тези с богатите души, тези от породата на влюбените в театъра. Тези, които му се вричат в любов, и той – колкото и да е всепоглъщащ – им отвръща със същото.

Днес, 17 септември, Народният театър ще отбележи юбилейното представление на авторския моноспектакъл на Албена Ставрева "Неведение" по специален начин. Преживяването ще е различно не самото защото 50-ото представление ще се изиграе на Голяма сцена вместо на сцена "Апостол Карамитев", не само защото ще бъде посветено на всички служители в театъра, които винаги остават "зад завесата", а и защото магията ще навърши уважаемите 50, с което напълно ще затвърди тайнството на театралното изкуство - всичко се случва с пиетет към живота и с любов към неговата чиста, детска и неописуемо любопитна природа.

Написала текста на един дъх и на ръка, напълно готова за срещата си с публиката, въоръжена с актьорския си арсенал от въображение, талант и идеи за интерпретации, Албена Ставрева влиза за 50 пъти в образа на Гичка Кукуто. Застава с буркан сладко и стар куфар в камбанарията на църквата и започва да разказва безумно смешни истории, в които се оглежда абсурдният изгубен свят на едно малко село. Смешни, но и тъжни истории за детинската доверчивост, която не прозира зло, дори когато се изправи лице в лице с него.

Идеята за "Неведение" всъщност се заражда покрай текст, който Албена пише за една бежанка. Докато работи с режисьорката Диана Добрева в "Народът на Вазов", този текст става повод писането на моноспектакъла да започне. Всичко е провокирано от вярата в доброто на Гичка Кукуто. Затова и Албена Ставрева иска нейната история да достигне доколкото се може повече хора. А сега, за 50-ата ѝ поява на сцената, актрисата е дообогатила образи ѝ с няколко много малки, секундни неща, които са специално и само за тази вечер.


За какво разказва "Неведение"? Как Албена Ставрева влиза в ролята на драматург, режисьор, сценограф и единствена актриса в спектакъла? Защо цялата история на Гичка Кукуто е написана на ръка и какво означава думите да са важни, а буквите - живи? Как се предава любовта към театъра и какво повече е нужно от доброта?

За всичко това чуйте от актрисата в звуковия файл.

Консултант на "Неведение" е Явор Гърдев, той е и кръстник на спектакъла. Композитор е Nikos Kypourgos. Музиката е на Юлиан Стоичков и Мира Искърова.

Снимки: Стефан Н. Щерев
По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени