Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметът на Добричка община поиска среща със служебния премиер за свикване на местен референдум

Снимка: БГНЕС

Кметът на Община добричка Соня Георгиева е поискала среща със служебния-министър председател Димитър Главчев заради искането ѝ за свикване на местен референдум по повод изграждането на вятърни електроцентрали на територията на общината.

Решението на Общинския съвет за допитване до жителите относно инвестиционните намерения за ветроенергийни паркове беше върнато преди дни от Областния управител на Добрич като незаконосъобразно.

В решението си областният управител Румен Русев подчертава, че стратегията за добив на зелена енергия в страната се регулира от три закона и не може да бъде повод за свикване на референдум.

В изпратена до медиите позиция кметът на Община Добричка Соня Георгиева подчертава, че Областна управа и определени икономически кръгове и институции целенасочено оказват натиск за възпрепятстване провеждането на референдум.

Според нея чрез върнатото решение от областния управител се подлага под съмнение грамотността и информираността на жителите на общината. Соня Георгиева е категорична, че става въпрос за опит за ограничаване правото на глас на местните хора, гарантирано от Конституцията.

„Досега нямах намерение да нарушавам добрия тон, но събитията от последните дни ми дават основание да бъда категорична в позицията си.

Изпълнявам действащо решение на Добричкия общински съвет за произвеждане на референдум на 27 октомври“, допълва в позицията си Соня Георгиева.

Тя е изпратила писмо до служебния министър-председател с искане за среща по темата.
По публикацията работи: Олга Карова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени