Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лондон призова за незабавно прекратяване на огъня между Израел и „Хизбула“

Дейвид Лами
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският министър на външните работи Дейвид Лами призовава за незабавно прекратяване на огъня между Израел и „Хизбула“. По-рано той  призова британците  да напуснат Ливан, тъй като нещата могат „бързо да се влошат“. 

Дейвид Лами отправи този призив по време на  официалното си посещение в Париж, където се срещна със свои европейскси колеги, включително от Италия и Германия, както и с американския държавен секретар Антъни Блинкън. По-рано в публикации в социалната мрежа Х Дейвид Лами посочи, че е загрижен от "нарастващото напрежение и броя на цивилните жертви" в Ливан на фона на продължаващите военни действия между Израел и „Хизбула“. 

Израел извърши въздушни удари по Южен Ливан, докато в същото време лидерът на „Хизбула“ Хасан Насрала обеща да отмъсти след атаките с експлодиращи пейджъри тази седмица, насочени срещу бойци на групировката. 

Дейвид Лами информира, че е разговарял с ливанския премиер Наджиб Микати и е изразил дълбока загриженост от събитията. Първият дипломат на Обединеното кралство допълни, че двамата са обсъдили необходимостта от преговори за възстановяване на стабилността от двете страни на границата.

„Моето послание към британските граждани в Ливан е да напуснат, докато условията все още го позволяват“, заключи Дейвид Лами.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна