Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Полските власти са арестували бившия адвокат на покойния руски олигарх Борис Березовски

Борис Березовски
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Полските власти са арестували бившия адвокат на покойния руски олигарх Борис Березовски като част от разследване, свързано с атаки срещу руски опозиционери, съобщи полско радио. За ареста на адвоката, идентифициран от прокурорите само като Анатолий Б., беше съобщено по-рано от независими руски медии.

Говорител на Националната прокуратура потвърди задържането, но отказа да посочи причина.

Полша е задържала няколко души през последните месеци във връзка с актове на саботаж на нейна територия, които според нея са извършени по руска заповед.

През април двама души бяха задържани по подозрение за нападение над Леонид Волков, главен помощник в изгнание на покойния руски опозиционен лидер Алексей Навални.

Березовски, една от най-влиятелните фигури в Русия през 90-те години, си развали отношенията с президента Владимир Путин и избяга в Лондон през 2000 г., където по-късно получи политическо убежище. 67-годишният магнат беше намерен мъртъв през март 2013 г. с шал, вързан около врата му в банята на луксозно имение близо до Лондон. Семейството му се опасяваше, че той може да е бил убит от врагове в Русия, но британската полиция и съдебни експерти заключиха, че Березовски се е самоубил.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна