Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ПП-ДБ-Спаси София: Трамвайният транспорт ще бъде основен приоритет за София

Борис Бонев
Снимка: Савина Спасова

Трамвайният транспорт ще бъде основен приоритет за София, заявиха от групата на "Продължаваме промяната-Демократична България-Спаси София" в Столичния общински съвет, които направиха отчет за свършеното за транспорта в столицата. Общинските съветници заявиха още, че ще направят необходимото, за да може в средата на мандата да започне изграждането на ринговия трамваен път по бул. "Тодор Каблешков".

От ПП-ДБ-Спаси София отчетоха изработената програма за 500 нови превозни средства на градския транспорт за почти 1 милиард лева. Трамваите ще бъдат приоритет, като вече е обявена първата обществена поръчка за 18 нови трамвая за линиите 20 и 22. Предстои да бъде обявена и поръчка за други 20, които ще пътуват по линиите 2, 10 и 15.

Общинският съветник Борис Бонев:

"В лицето на кмета г-н Терзиев срещнахме абсолютно съдействие по отношение на това трамвайният транспорт да се превърне в абсолютен приоритет на транспорта на София. През годините сме говорили многократно как трамваите изживяват своя ренесанс навсякъде в Европа и по света, докато в София нови трамвайни трасета почти не се откриват или не се откриват, напротив, закриват се съществуващи такива. Затова част от нещата, които предстои да се случат в началото на следващата година, това е да се довърши булевард "Рожен".

Бонев каза още, че след довършването на десетте метростанции, които се изграждат, основната им задача ще бъде да започне изграждането на ринговия трамвай по булевард "Тодор Каблешков":

"Според всички проучвания на Столична община, този трамвай ще бъде най-използваната трамвайна линия в София. На практика този трамвай ще бъде като едно рингово метро - бързо, скоростно, с приоритетно преминаване през кръстовищата и обслужване на над 60 000 пътници дневно. Нашата амбиция е в средата на мандата да се направи първа копка, а до края на мандата поне един участък от ринговия трамвай на София да бъде завършен".

От ПП-ДБ-Спаси София планират най-късно до края на следващата година да започне и строителството на паркинги. Такива трябва да бъдат изградени в кварталите "Люлин", "Младост", "Обеля" и "Овча купел".


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна