Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Празнично начало на 60-ия юбилеен сезон на театър 199 "Валентин Стойчев"

"Тортила флет" по Джон Стайнбек – нов спектакъл на театър "Кредо"

60-ият юбилеен сезон на театър 199 "Валентин Стойчев" започва с премиера на спектакъла "Тортила флет", създаден по мотиви от едноименния роман на Джон Стайнбек на театър "Кредо".

Спектакълът разказва "историята на Дани, приятелите на Дани и къщата на Дани и как тия три неща станаха едно" – история за група скитници и една къща на калифорнийския бряг на Америка, в бедняшкия квартал "Тортила флет" на град Монтерей в 20-те години на миналия век. Това е история за изкушението на тези, които нямат и бремето на собствеността, превърнала се в наказание. История за изпитанието на приятелството и свободата в "недружелюбния свят" на парите и притежанието. Една история с дъх на вино, която припомня, че "всичко, което струва само пари, не струва нищо".

Автор на сценичната адаптация и режисьор на спектакъла "Тортила флет"е Нина Димитрова, позната на зрителите у нас и по света със знаковите си спектакли "Шинел" по Гогол, "Каквото направи дядо, все е хубаво" по Андерсен, "РевизорЪт" по Гогол и "Дневникът на един луд" по Гогол, с който през 2015 година беше отбелязана 50-годишнината на театър 199 "Валентин Стойчев".


Сценографията е дело на Юлияна Войкова-Найман и Нина Димитрова. Автор на костюмите е Юлияна Войкова-Найман. Художник-изпълнител е Мартин Кирилов. В спектакъла участват артистите Денис Хаят, Венцеслав Димитров, Живко Джуранов, Тодор Лазаров, Ангел Калев и Ивелин Николов.

Работата по създаването на спектакъла започва през 2021 година в "Творческата Кредо лаборатория" на създадения и ръководен от Нина Димитрова театър "Кредо", където режисьорката обучава 27 млади артисти, които въвежда в причудливия, противоречив и изпълнен с радост и мистична скръб  свят на романа "Тортила флет". Избраните от лабораторията шестима артисти осъществяват спектакъла, който след три години скитничество и битки с "печалната реалност" за право на съществуване, стига до премиерата си в театър 199 "Валентин Стойчев".


Скитниците от "Тортила флет" на театър "Кредо" приютява на сцената на театър 199 "Валентин Стойчев" неговият дългогодишен директор Анна Монова.

"Ани напусна нашия печален свят само месец и половина преди премиерата на "Тортила флет". Тя няма да види този спектакъл, но даде шанс да го видят зрителите. Благодаря й за този шанс! Моят скитнически спектакъл посвещавам на нея!", споделя Нина Димитрова. 

Премиерата на спектакъла "Тортила флет" е на 28 септември на сцената на театър 199 "Валентин Стойчев".

Снимки: Иван Дончев


По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна