Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Международен ден на музиката

Музика от Брамс в бутиков концерт с история в София

Концерти с история през новия сезон

Снимка: Росина Пенчева

Поредицата "Концерти с история" отбелязва Международния ден на музиката 1 октомври с романтична програма под наслов "Сърцето на Брамс" в къщата-музей "Борис Христов" в София.

В концерта създателката на инициативата – пианистката Венета Нейнска, ще си партнира на сцената с младия виолончелист Сион Найман. Талантливият музикант е студент в една от най-престижните музикални консерватории в света – Университета по изкуствата в Берлин – и гостува за пореден път у нас.

В празничната програмата са включени произведения, чрез които изпълнителите ще разкажат в музика и думи за сърдечните вълнения на Йоханес Брамс и неговата специална връзка със семейството на Клара и Роберт Шуман.

В концерта ще прозвучат Три романса от оп. 22 на Клара Шуман, Фантастичнитe пиеси на нейния съпруг Роберт Шуман, както и Сонатата за виолончело и пиано №2 от Йоханес Брамс.

Новият сезон на музикалната инициатива "Концерти с история" ще продължи с три концерта с шедьоври на клавирната музика през месеците октомври и ноември.

Венета Нейнска ще представи музиката на Краля на песента – Франц Шуберт в събитието "Шубертиада" на 15 октомври, прочути преработки за пиано в "Мелодия назаем" на 5 ноември и завладяващите Прелюди от оп. 28 на Фредерик Шопен в "Прелюд към Шопен" в къщата-музей "Борис Христов" в столицата.

Освен на този нов, но вече любим на публиката формат, Венета Нейнска очаква своите почитатели и в три солови рецитала с нейния забележителен концептуален спектакъл за пиано "Пътища и посоки", който тя ще изнесе на 23 ноември в Културен дом "Борис Христов" в Пловдив, както и на 27 ноември в Гьотинген, Швеция и на 3 декември в Лозана, Швейцария.

"Концерти с история" се организира от София арт институт.

Предстояща програма може да откриете тук.


По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени