Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Всеки ден е "Триумф"

Филмът на Кристина Грозева и Петър Вълчанов е носителят на "Златна роза" за най-добър пълнометражен игрален филм тази година

Заради припомнянето, че дори най-абсурдните начинания могат да ни доведат до прости истини и осъзнаване на наивността, "Триумф" на Петър Вълчанов и Кристина Грозева взе "Златна роза" за най-добър филм на тазгодишния 42-ри фестивал на българското кино във Варна.

За журито, публиката и Съюза на българските филмови дейци той беше най-яркият филм в програмата на фестивала и е крачка нагоре в развитието на режисьорското дуо. Според кинокритиката "Триумф" е един екзистенциален филм, жесток от гледна точка на абсурда и гротеската си, който обаче успява да разсмее зрителя.

Радва, разбира се, и с отличния си актьорски състав – Маргита Гошева и Мария Бакалова, които си поделиха наградата за женска роля, Иван Савов, Юлиан Вергов, Юлиан Костов, Иван Бърнев и други.

Те пресъздават на екрана секретна работна група от високопоставени офицери от българската армия, ръководена от ясновидка, която след падането на комунизма в началото на 90-те години на миналия век започва да копае дупка в търсене на мистериозен артефакт, който ще донесе окончателния триумф на страната.

Със световна премиера на кинофестивала в Торонто, избран за българското предложение за "Оскар" на предстоящите Американски филмови награди, "Триумф" се превръща в алегория на нашето собствено битуване в разпадналата ни се държава. Тъкмо за това в "Кино с думи" говори и режисьорът му Петър Вълчанов.

"Ние по някакъв начин все още си копаем в тази дупка и в този тунел, в търсене на нещо велико, което ще ни се случи. Вярвайки, надявайки се на поредния месия, лъжемесия, който ще се появи, или извънземен разум, или какво ли още не. Някак си хората предпочитат да вярват в тези неща, отколкото реално да погледнат и да видят къде са, в каква ситуация са. Сляпата вяра има голяма сила, която за съжаление не води до много хубави неща", каза той и обясни, че именно абсурдът на сляпата вяра в чудесата ги е провокирала да разкажат тази история.

Още за демокрацията като незрялото дете, родило се след падането на Стената, за опитите ни да променим ситуацията, заради които изпадаме все още в комични ситуации, за доверието в екипа, което води до триумф на екрана, и за радостта от първата среща на филма с българската му публика – чуйте от Петър Вълчанов в звуковия файл.

Освен голямата награда "Триумф" получи и отличията за сценарий и най-добра женска роля, както и наградата на публиката и тази на Съюза на българските филмови дейци.

Снимка –  "Златна роза"
По публикацията работи: Милена Очипалска

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна